Hoppa till huvudinnehållet

Efter inställda Fiskehälja: Entusiaster kör egen tävling

Publicerad:
Många har som tradition att vara med på Fiskehälja och trots att det inte blir någon officell tävling i år är det några av deltagarna som ändå drar ihop en mindre tävling.
Många har som tradition att vara med på Fiskehälja och trots att det inte blir någon officell tävling i år är det några av deltagarna som ändå drar ihop en mindre tävling. Foto: Karin Olsson

Många deltagare hade redan bokat in Fiskehälja i kalendern när arrangören med kort varsel meddelade att årets tävling ställs in. Nu kör de mest inbitna deltagarna istället en egen, mindre tävling samma helg – och går samtidigt in och stöttar arrangören för att säkra Fiskehäljas framtid.

– Tävlingen får inte gå i graven, det tillåter vi inte, säger Emil Löfgren från Smålandsstenar, som är med och arrangerar årets tävling.

På grund av en rad omständigheter valde arrangörerna bakom metartävlingen Fiskehälja att ställa in årets upplaga, som skulle ägt rum andra helgen i september. Beskedet möttes av bestörtning hos många av de 200 anmälda deltagarna.

I egna händer

Nu har några av dem tagit saken i egna händer och arrangerar en mindre fisketävling i Åmål, samma helg som Fiskehälja skulle ha arrangerats. En av dem är Emil Löfgren från Smålandsstenar som var inställd på att göra sin 17:e Fiskehälja om ett par veckor.

– Vi gjorde likadant när det var inställt på grund av coronan. Då var vi ett gäng som åkte upp ändå. Det är trevligt uppe i Åmål och det är helheten som lockar, säger han.

Tävlingen, som avgörs lördagen den 9 september, kommer att köras enligt formatet insatstävling där avgifterna för startkortet (150 kronor) kommer att gå till en prispott.

Regler är de samma som på Fiskehälja, förutom att majs ej får användas.

Efter samtal med alla berörda parter har arrangörerna fått tillgång till bryggan utmed Åmålsån, från stenbron till hamninloppet.

Hur många som väntas deltaga i tävlingen är osäkert, då det finns möjlighet att anmäla sig ända fram till tävlingsstarten.

– Som det ser ut blir vi några stycken, allt från 30 till 50 personer. Det verkar vara en hel del intresse, även för långväga deltagare. Alla är välkomna att vara med, säger Emil Löfgren.

Vad tänker du kring att Fiskehälja ställdes in i år?

– Man blir både besviken och ledsen över att det blev på det här viset.

För att säkra tävlingens framtid kommer han själv och ytterligare några andra entusiaster att stötta tävlingsarrangören framöver.

– Vi har varit i kontakt med kommunen och de ansvariga aktörerna. Vi ska ha ett möte i höst för att säkra att fisketävlingen blir av framledes. Jag kommer inte att ta någons parti utan kommer försöka att vara lösningsorienterad för att få till ett bra arrangemang. I de samtal jag har haft hittills har jag fått väldigt positiv respons, både från kommunen, turistbyrån och arrangören, säger Emil Löfgren från Smålandsstenar.

Artikeltaggar

ÅmålÅmålsånFiskeFiskehäljaFritid och livsstil

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.