Glupsk på Dalslands tioårsjubileum bjöd på det mesta: matglädje, kreativitet, musik – och möjlighet till en tur i farfars bilar, på riktigt.
Den sistnämnda ”attraktionen” stod Fengersforsbon Robert Svensson för. Han erbjöd besökarna på en tur i sin nyinköpta A-Ford från 1929.
– Det har varit en dröm länge att ha en sån här bil, säger han medan han rattar ut från bruksområdet.
Drömmen blev verklighet när han för några månader sedan tvingades ställa in en resa till Spanien på grund av förkylning. Istället fick han tid över och passade då på att surfa han in på en bilsajt på nätet, där han hittade pärlan.
Många besökare passade på att ta en tur med den nästan 100 år gamla bilen.
– Både äldre och yngre tycker att det är kul att åka med på en tur,
Robert Svensson hade ett späckat schema under helgen. Förutom de många turerna med T-Forden, tur och retur till ”Vita sten”, bjöd han på musik där han tog med besökarna på en annan resa – en hundraårig musikalisk tidsresa i Roberts pianobar.
Populära workshops
Tioårsjubilerande Glupsk på Dalslands hade ett digert program, både inomhus och utomhus. Ett 40-tal utställare var på plats på bruksområdet och lockade med allt från nymalt kaffe till ekologiska grönsaker och falafel. När regnet tilltog framåt lunchtid på lördagen tog många sin tillflykt till programmet inomhus, som till exempel workshopen prova på Halmslöjd i Oceanhallen. Tillsammans med Sofia Hartman Prim från Halmens hus fick besökarna möjlighet att pyssla ihop halmgirlanger. En som passade på var Maria Haselhorst.
– Jag har velat prova på att jobba i halm, sedan jag såg utställningen på Gammelgården i Bengtsfors, säger hon.
Maria Haselhorst kommer från Tyskland men har stuga i Buteruds sluss. Att besöka Glupsk på Dalsland har blivit en kär tradition, säger hon.
– Jag har varit här de flesta av de här tio åren. Jag gillar det mycket, säger hon.
En annan workshop som också drog mycket folk i regnet var desto mer högljudd. Där hamrades fina konstverk fram på linnedukar med hjälp av blommor och växter. Moa Leidzen assisterade sina barn Ester och Gösta. De hade gjort en helgutflykt från hemorten Grebbestad.
– Vi har varit här ett par gånger tidigare och vi saknar stubbkaffet i år. Tidigare när vi har varit här har vi köpt med oss grönsaker som vi lagat en middag av när vi kommit hem, det har varit trevligt, säger Moa Leidzen.
Multikonstnär spred glädje
Multikonstnären Hanna Vagant var en av flera artister på plats under helgen. Hon stack ut i lördagens gråa väder med sin röda hatt och klänning. Hon visade sig vara en riktig glädjespridare, framförallt för den yngre publiken, då hon bjöd på allt från dockteater till spontana sångnummer och ballongkonst.
– Det är första gången jag är här. Det är en så otrolig miljö att vara i. Kul att det är så många här, trots vädret, säger hon.
Lördagens föreläsningar drog mycket folk. I fönsterverkstan hade Emily Bratt en populär sådan med rubriken ”En annan slags trädgård”. Publiken fick bland annat höra om svenskarnas allt större intresse för trädgården.
– En Novusundersökning hade beställts av Fastighetsbyrån, där man frågade vad som var viktigast för oss svenskar när vi söker ny bostad. På den frågan kom det fram att trädgården eller grönytorna hade gått om köket och knipit förstaplatsen. Trädgården hade gått om ”det heliga köket”, säger hon.
På söndagen sken solen över bruksområdet, men på grund av allt regnande under lördagen gick festivalledningen ut och uppmanade besökarna att iaktta försiktighet då flera vägar i närområdet skadats eller svämmats över av allt regnande.