Hoppa till huvudinnehållet

Hästens dag lockade mycket folk till Åmålstravet

Publicerad:
För tredje året var det åter dags för Hästens dag i Åmål. Här var det ponnykörning vid travskolan under ledning av Elisa Åhl. Stina Shala och lille Nico Laurell beundra ponnyn vid namn Kämpen.
För tredje året var det åter dags för Hästens dag i Åmål. Här var det ponnykörning vid travskolan under ledning av Elisa Åhl. Stina Shala och lille Nico Laurell beundra ponnyn vid namn Kämpen. Foto: Björn Martinsson

För tredje året var det åter dags för Hästens dag och skådeplatsen var Åmålstravet. Trots helgens myckna regnande med alla dessa avskurna vägar i närområdet var uppslutningen mycket bra.

Islandshästföreningen Drifandis ordförande Lars Gunnar Larsson hälsade välkommen till denna fina dag i hästens tecken.

– Jag måste säga att det är en mycket bra uppslutning och i hästparaden på 20 anmälda är det bara fem som saknas. Regnet och dålig framkomlighet är anledningen till strykningar, säger Lars Gunnar Larsson.

Ett digert program med aktiviteter för hela familjen var temat denna söndag som anordnades av Dalslands Travsällskap och Drifandi med hjälp av Åmåls Ridklubb, ponnykulskolan i Brålanda och travskolan i Åmål.

Populärt med tandemsulky

Ponnykörning och ponnyridning för de yngre och tandemkörning för de lite äldre var populärt. Mats Karlsson från hästägarföreningen hade fullt upp som förstekusk i tandemsulkyn där flera ville prova att känna på fartens tjusning bakom stor häst. Kallblodet Närby Laser fick ta flera rundor på Åmålsovalen med förväntansfulla kuskar i dubbelsulkyn.

Hästparaden med alla olika raser är också något fascinerande där man fick se allt mellan den minsta Batman på 85 centimeter i mankhöjd och 90 kilo, till den störste som Bråna Haddock på en mankhöjd av hela 196 centimeter och 900 kilo.

Lars Gunnar Larsson skötte presentationen av alla medverkande hästar i rasparaden.

Dagen avslutades med uppvisningar vid körpaddocken på innerplan med flera olika ekipage och gångarter.

Hästägareföreningen skötte serveringen.
Hästägareföreningen skötte serveringen. Foto: Björn Martinsson
Felix Lundberg med Nartin.
Felix Lundberg med Nartin. Foto: Björn Martinsson
Batman är den minsta av hästarna som visades. Här tillsammans med ägaren Gunilla Häggh.
Batman är den minsta av hästarna som visades. Här tillsammans med ägaren Gunilla Häggh. Foto: Björn Martinsson
Ponnyridning och i sadeln på Rhodi sitter Mitra Svensson och vid grimman Linnea Ögren med har lilla Jane Arvebrink bredvid sig som väntar på sin ridtur.
Ponnyridning och i sadeln på Rhodi sitter Mitra Svensson och vid grimman Linnea Ögren med har lilla Jane Arvebrink bredvid sig som väntar på sin ridtur. Foto: Björn Martinsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls RidklubbÅmålstravetBrålandaDalslandDatorerDrifandiMats KarlssonRegnTeknik och vetenskapVäder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.