Hoppa till huvudinnehållet

Högt ljud i A-traktorer leder garanterat till hörselskador

Publicerad:
Insändarskribenten konfronterade en A-traktorägare som spelade musik med hög ljudvolym. Fordonet på bilen har inget samband med texten i insändaren.ARKIVBILD Foto: Fredrik Tacacho

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På Måkebergsplan i Åmål stötte jag ihop med en kille som kom dit med en Volvo som var ombyggd till A-traktor. Ljudanläggningen gick på högsta volym och jag kunde känna basdunket i magen.

När han stängde ner musiken bestämde jag mig för att ta ett allvarligt samtal med grabben. Med tanke på min bakgrund inom arbetarskyddsområdet tänkte jag att jag hade lite att komma med angående ljud och höga decibelvärden. Jag upplyste honom om att ljudet i hans bil var skadligt eftersom det vida översteg de 85 decibel som utgör gräns för hörselskador.

Grabben ställde sig helt oförstående till mina påståenden och berättade att han lagt närmare 30 000 kronor på anläggningen och att han då borde få kunna njuta av den. Det var dessutom en riktig värstinganläggning som kunde ge upp till 120 decibel i ljudstyrka.

När jag då säger att det motsvarar ljudet från ett reaplan typ Jas Gripen och är direkt skadligt, nära smärtgränsen och dessutom kan orsaka akuta skador på hörseln, då bara skrattade han och tyckte att det visade på att han verkligen hade skaffat sig rätt grejer.

Det enda jag kunde göra var att önska honom lycka till och hoppas på att han skulle slippa allvarliga hörselproblem och tinnitus före 20 år fyllda.

Man brukar tala om ungdomligt oförstånd, men i det här fallet kan man nog inte vara så snäll. Eftersom företeelsen med kraftiga ljudanläggningar bland ungdomar är mycket spridd riskerar audiologen att få många patienter inom några år.

Min uppmaning är att ni föräldrar till barn med A-traktorer bör kolla vad era barn sysslar med. Det här lyssnandet med mycket starka ljudanläggningar i trånga utrymmen leder garanterat till hörselskador och det går att undvika.

Deci Bell

Artikeltaggar

A-traktorÅmålBilburen ungdomHörselskadorTrafik