Hoppa till huvudinnehållet

Kryptiskt om kullen

Publicerad:
Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad hände egentligen på Vitsippekullen? Just när en protestlista med över tvåtusen namn skulle överlämnas till kommunalrådet Michael Karlsson (M), berättade samhällsbyggnadschef Wennerström att projektet lagts på is.

Kort och kryptiskt meddelades att det hade ”dykt upp spörsmål och synpunkter” och exploatören ”aviserat ändrade förutsättningar”.

Vad det egentligen handlar om kan vi bara spekulera i. Det kan ju vara så, att de aktuella butiksföretagen inte vill inleda sin verksamhet i Åmål under stort folkmotstånd. Eller att spränga berget blir för dyrt.

Under alla förhållanden verkar de ”ändrade förutsättningarna” kommit som en räddande ängel för en hårt ansatt kommunledning. 2028 namn på en protestlista. I runda slängar en femtedel av Åmåls röstberättigade måste har väckt oro.

Vi alla följer förstås fortsättningen med stort intresse.

Om inte vår regnmätare i Vingens hamn visar fel, fick vi 120 millimeter i lördagsregnet. Åkrarna omkring oss blev till sjöar. Vägarna förde en ojämn kamp mot forsade vatten.

Allt det där har ni redan läst om. Men inte om den märkliga simturen här vid vår soptunna.

När hustrun var ute och inspekterade det flödade vattnet, fick hon en ovanlig syn. På den översvämmande vägen kom en fet åkersork simmande. Den dök ner under soptunnan, också den i vatten.

Troligt händelseförlopp: Djuret överraskades när eljest trygga sorkhålet vattenfylldes. Fick därvid äntligen användning för sin nedärvda simkunnighet. Som märkligt nog även landkrabborna bland djuren besitter. Utan sedvanlig simskola.

Tankarna går till dem som drabbades av översvämning i sina källare. Också vägar lite varstans råkade ju illa ut. Fast vår Vingeväg kom nog lindrigt undan. De skador som uppstod när vattnet flödade, fixade Peab efter några timmar. Bra jobbat.

Så fortsätter vi bevakningen av viktiga händelser på Sveriges framsida. Ni minns förstås att Acke’s Mo- och Kålrotsbutik på Övre Majorsgatan, också har en kaféhörna.

Häromdagen blev en gäst där uppenbarligen missnöjd:

– Dö Acke. Bättre kaffe har man allt druckit.

– Struntprat! Inte här i alla fall, kontrade Acke.

Artikeltaggar

ÅmålMichael KarlssonMiljöMoÖversvämningarPeabSimkunnighetSjöar och havVatten