Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna häktad för flera grova stölder mot äldre – man försatt på fri fot

Publicerad:
Kvinnan har häktats misstänkt för flera grova stölder som drabbat äldre personer. Under den gångna helgen utsattes bland annat tre åldringar i Billingsfors och Dals-Ed för smyckesstölder. Fotografiet är en genrebild.
Kvinnan har häktats misstänkt för flera grova stölder som drabbat äldre personer. Under den gångna helgen utsattes bland annat tre åldringar i Billingsfors och Dals-Ed för smyckesstölder. Fotografiet är en genrebild. Foto: Anders Wiklund/TT

En kvinna i 30-årsåldern häktades på onsdagen misstänkt för fem fall av grov stöld och ett fall av egenmäktigt förfarande mot äldre personer i bland annat Bengtsfors och Dals-Ed.

Den man som tidigare satt anhållen för liknande brott är försatt på fri fot.

Tre av de aktuella händelserna inträffade i lördags och de har Dalslänningen tidigare rapporterat om. Vid samtliga tillfällen var det äldre kvinnor som som blev bestulna på smycken.

Det första av dessa fall handlade om en kvinna i 90-årsåldern som blev bestulen i Billingsfors. Den andra händelsen inträffade strax därefter i Dals-Ed då en kvinna i 100-årsåldern utsattes. Det tredje brottet ägde också rum i Dals-Ed då en kvinna i 90-årsåldern drabbades.

Man släpptes

Senare samma kväll kunde polisen gripa två personer i 30-årsåldern, en man och en kvinna, i en lägenhet i Bengtsfors. I lägenheten hittades diverse misstänkt stöldgods som beslagtogs. Mannen och kvinnan anhölls senare under natten. Kvinnan är inte hemmahörande i Dalsland.

– Mannen är inte längre anhållen utan försatt på fri fot. Men kvinnan häktades av Vänersborgs tingsrätt på onsdagseftermiddagen. Tingsrätten menar att det finns risk för att hon kan undanröja bevis och återfalla i fortsatt brottslighet. Åtal ska väckas senast den 13 september, säger assistentåklagare Louise Larsson.

Louise Larsson är assistentåklagare.
Louise Larsson är assistentåklagare. Foto: Sofia Sabel

En serie brott

Utöver att kvinnan är misstänkt för tre fall av grov stöld i Billingsfors och Dals-Ed är hon också misstänkt för ett fall av grov stöld i Mellerud, ett fall av grov stöld i Strömstad och ett fall av egenmäktigt förfarande i Vänersborg.

Samtliga brott ska ha ägt rum mellan den 4 augusti och den 26 augusti och drabbat äldre personer.

Kvarstår misstankar om brott mot den tidigare anhållne mannen?

– Vi befinner oss ännu i ett tidigt skede av den här utredningen och jag kan inte gå in på om det finns ytterligare misstänkta personer. Vi utreder brett. Vi ska höra målsäganden och även andra personer som har betydelse för utredningen och säkra bevis, säger Louise Larsson.

Hur ser ni på brott som drabbar äldre?

– När det är äldre som drabbas är det särskilt viktigt att utreda eftersom det handlar om personer som oftast har svårare än andra att skydda sig.

Vilka råd ger ni till äldre för att kunna skydda sig mot den här typen av brott?

– Det handlar om att vidta en allmän vaksamhet och vara försiktig med att lämna ut sina personuppgifter till okända personer, säger Louise Larsson.

Flera äldre drabbade i stor bedrägerihärva – två gripna: ”Lyckat spaningsarbete”

Artikeltaggar

BengtsforsBillingsforsBrottBrott, lag och rättDals-Eds kommunDalslänningenEgenmäktigt förfarandeHäktningsförhandlingStölderVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.