Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen: Signalkräftan tar död på flodkräftan

Publicerad:
”Sluta sätta ut signalkräfta”, Den uppmaningen riktar nu länsstyrelsen i Västra Götaland där Malin Frisell är verksam som ansvarig för åtgärdsprogrammet för flodkräfta.
”Sluta sätta ut signalkräfta”, Den uppmaningen riktar nu länsstyrelsen i Västra Götaland där Malin Frisell är verksam som ansvarig för åtgärdsprogrammet för flodkräfta.

Uppmaningen att sluta sätta ut signalkräftor riktar nu länsstyrelsen i Västra Götaland och Dalslandskommunerna till allmänheten i ett försök att rädda länets sista cirka 100 flodkräftvatten.

– Flodkräftan är vår enda sötvattenskräfta. Den är jätteviktig för ekosystemet i våra sjöar. Om det försvinner så förändras ekologin och sjöarna växer igen. Vi kan få en annan typ av sjöar, säger Malin Frisell, ansvarig för åtgärdsprogrammet för flodkräfta på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hon berättar att det finns en mångårig missförståelse om att signalkräftor förökar sig mer än flodkräfta och ger rikligare kräftfångster.

Malin Frisell är ansvarig för åtgärdsprogrammet för flodkräfta på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Malin Frisell är ansvarig för åtgärdsprogrammet för flodkräfta på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Foto: Privat

– Men signalkräfta bär på kräftpest som slår ut flodkräftan. Kräftpesten uppstod i Sverige redan på 1900-talet och spred sig till Västra Götaland på 1960 och 1970-talet, säger Malin Frisell.

Totalförbud

Signalkräftan är en invasiv art och det råder idag totalförbud mot att sätta ut signalkräfta i våra sjöar. Det finns idag signalkräfta i 700 av länets vatten.

Signalkräftan är en invasiv art och det råder idag totalförbud mot att sätta ut signalkräfta i våra sjöar.
Signalkräftan är en invasiv art och det råder idag totalförbud mot att sätta ut signalkräfta i våra sjöar. Foto: Malin Frisell

Det finns sjöar och vattendrag där signalkräftan idag är etablerad och där den får fiskas, men det finns också vatten som fortfarande är fria från kräftpest och där vår inhemska art flodkräftan finns kvar. Dessa vatten vill Länsstyrelsen skydda.

Största hotet

Det största hotet mot flodkräftan är människor som tar med en hink signalkräftor och stjälper ut i sin sjö.

Länsstyrelsen i Västra Götaland och Dalslandskommunerna vänder sig nu till allmänheten i ett försök att rädda länets sista cirka 100 flodkräftvatten.
Länsstyrelsen i Västra Götaland och Dalslandskommunerna vänder sig nu till allmänheten i ett försök att rädda länets sista cirka 100 flodkräftvatten. Foto: Malin Frisell

– Flodkräftan är otroligt viktigt för de som vill fiska kräftor och det är ett stort intresse för kräftfiske. I Dalsland har nu också två fiskevårdsföreningar – Askesjö och Rävmarkens fiskevårdsförening – fått fiskevårdsbidrag av Länsstyrelsen och satt ut flodkräftor och det ska ha fungerat bra, säger Malin Frisell.

Hon berättar att flodkräftan under de senaste åren har den minskat med 97 procent, men menar att det fortfarande finns möjlighet att rädda den.

Informationskampanj

Därför gör nu Länsstyrelsen och Dalslandskommunerna en informationsinsats för att försöka skydda de områden där det finns flodkräftor kvar. Länsstyrelsen har tagit fram skyltar som visar vilka sjöar som är flodkräftvatten och information kommer skickas ut brett till olika aktörer i samband med årets kräftfiske.

Signalkräftan är en invasiv art som sprider kräftpest. Den har vit vårta i tumvecket, omgiven av en vit-turkos fläck. Flodkräftan är en inhemsk art som dör av kräftpest. Den har ofta en röd vårta i tumvecket. Signalkräftan är slät mellan huvud och ryggsköld, medan flodkräftan har tagg.
Signalkräftan är en invasiv art som sprider kräftpest. Den har vit vårta i tumvecket, omgiven av en vit-turkos fläck. Flodkräftan är en inhemsk art som dör av kräftpest. Den har ofta en röd vårta i tumvecket. Signalkräftan är slät mellan huvud och ryggsköld, medan flodkräftan har tagg.

– Vi förstår att det inte är lätt för allmänheten att veta vilka vatten som finns kvar med flodkräfta, men detta är ett försök att höja kunskapsläget i länet och minska spridningen av både signalkräfta och kräftpesten som den bär med sig, säger Anna Dimming, samordnare för vattenlevande invasiva arter på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Flodkräfta och signalkräfta

Flodkräftan är klassad som akut hotad. Det största hotet är kräftpest, en sjukdom som signalkräftan bär på. Den absolut viktigaste skyddsåtgärden är att inte släppa i signalkräftor i en sjö eller vattendrag. Näst viktigast är att förhindra spridning av kräftpestsporer som kan följa med båtar, redskap och betesfisk.

Källa: Länsstyrelsen

Artikeltaggar

DalslandDjur och naturFiskeInvasiva arterSjöar och havSkaldjur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.