Hoppa till huvudinnehållet

Omtag för obebyggd centrumtomt – kommunen tar över stafettpinnen

Publicerad:
Illerntomten kan komma att bebyggas av Åkab.
Illerntomten kan komma att bebyggas av Åkab. Foto: Andreas Dagström

Den så kallade Illerntomten, grus- och grönytan vid korsningen Södra Långgatan-Nybrogatan, har åter blivit högaktuell som byggplats.

Kommunala fastighetsbolaget Åkab ska utreda möjligheten att uppföra ett flerbostadshus.

Förslaget kommer från samhällsbyggnadsförvaltningen. De anser att Åkab bör titta på vilka alternativ som skulle kunna vara aktuella på den sedan länge tilltänkta byggplatsen.

Avtal har upphört

2020 tecknade kommunen ett markanvisningsavtal med exploatören Sötsjöbaden Näsudden AB, som tillsammans med bland andra Fridh & Hell’s Bygg AB tänkte uppföra 20 klimatneutrala lägenheter. Dessa skulle ligga i ett trevåningshus av korslimmat trä, vid hörnet där Södra Långgatan korsar Nybrogatan.

Av olika skäl blev bygget aldrig av och nu har markanvisningsavtalet upphört att gälla.

Någon ny anbudstävling ser det inte ut att bli, då bollen föreslås bli kvar hos kommunen.

Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Björn Wennerström förklarar i tjänsteskrivelsen varför han redan låtit Klara arkitekter ta fram ett skissförslag åt Åkab:

– Då bostadsbrist befaras i kommunen om framtida planer på att få tillstånd en etablering av en kriminalvårdsanstalt blir verklighet och övriga pågående planer på ytterligare industrietableringar kommer till stånd.

Klara arkitekters förslag till bygge på Illerntomten.
Klara arkitekters förslag till bygge på Illerntomten. Foto: Klara arkitekter

Förslaget från Samhällsbyggnadsförvaltningen är att bygga ett hus i tre våningar, gärna av massivträ, och fylla denna med hyreslägenheter för personer över 60 år. På så vis tror Björn Wennerström att ett antal villor kan frigöras i kommunen. Tillgången på lediga villor är annars skral.

Åkab föreslås även utreda alternativet kooperativ hyresrätt.

Garage med oas

I dag fungerar stora delar av tomten som dygnetruntparkering. För att bibehålla denna funktion föreslår samhällsbyggnadsförvaltningen ett garage med en grön oas upptill mellan det nya huset och familjecentralens lokaler. Oasen ska även vara tillgänglig även för rörelsehindrade.

Mot Nybrogatan och innergården täcks garagets fasad av glesa träplankor, som också utgör staket upptill. Mitt i oasen har Klara arkitekter placerat ett stort växthus.

Här är det tänkt att det nya garaget ska ligga. I skissförslaget finns plats för 50 bilar.
Här är det tänkt att det nya garaget ska ligga. I skissförslaget finns plats för 50 bilar. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅkabBjörn WennerströmBostad och byggenHyresrätterLägenheterSötsjöbadenVäxthusVillor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.