Hoppa till huvudinnehållet

Testa att färga plagg i indigo – tusenåriga tekniker visas

Publicerad:
Johan Åberg från Dyeforindigo kommer till Not Quite och håller i två workshopar. Foto: Malin Robertsson Harén

I helgen väntar spännande workshopar på Not Quite i Fengersfors. Bland annat finns möjligheten att lära sig färga textilier med indigo under ledning av Göteborgsbaserade Johan Åberg.

2016, efter nästan 20 år i modeindustrin, grundade Johan Åberg sitt företag Dyeforindigo. Här kunde han gräva djupare i sitt livslånga intresse för indigo och textilhantverk – och i helgen kommer han sprida sin kunskap genom två olika workshopar med fokus på hållbara och traditionella tekniker i Fönsterverkstaden på Not Quite.

Färgar med indigo

På lördagen berättar Johan Åberg om indigons ursprung och historia, och visar medtagna textilier och böcker. Därefter får workshopens deltagare testa att lappa och laga med shibori, en tusenårig japansk teknik som används för att mönstra tyg. Sedan ska de färga i en naturlig indigo som blandas till på plats.

Material till en scarf ingår till varje deltagare. Möjlighet att färga eget material, plagg eller exempelvis stuvbitar i tvättat och inte allt för kraftigt naturfiber finns.

Ta med trasigt plagg

Under söndagens workshop berättar Johan Åberg om sashikons historia och visar textilier och redskapen som krävs. Deltagarna får testa olika tekniker, tips och tricks. Att ta med ett trasigt plagg, helst ett par jeans, uppmanas.

Arrangör är Fröskogs kulturförening.

Deltagarna kommer att få testa tusenåriga tekniker.
Deltagarna kommer att få testa tusenåriga tekniker. Foto: Malin Robertsson Harén

Artikeltaggar

BöckerFengersforsFröskogHistoriaKläderNöje/KulturNot Quite

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.