Hoppa till huvudinnehållet

Kanotmaraton ställs in på grund av höga vattenflöden: ”Säkerhetsrisk”

Publicerad:
Dalsland kanotmaraton ställs in. Bilden är från fjolårets lopp vid bron i Skåpafors.
Dalsland kanotmaraton ställs in. Bilden är från fjolårets lopp vid bron i Skåpafors. Foto: Pontus Nordwall

Dalslands kanotmaraton ställs in på grund av höga vattenflöden. Säkerhetsrisken för deltagarna är alldeles för stor konstaterar den arrangerande föreningen Camp Dalsland.

– Det är jättetråkigt, men vi har just nu väldigt höga vattenflöden och de är stigande norr om bansträckningen. Vi kommer att få ner mer vatten i sjöarna, säger Crister Blüme, ideell tävlingsledare och destinationsutvecklare på Bengtsfors kommun.

Han fortsätter.

– Det skulle nog fungera på alla ställen utom Skåpafors. Men där är säkerhetsrisken alldeles för stor. Deltagarna skulle där bli tvungna att bära kanoterna över vägen, men det är trångt och dåligt nere vid Skåpakiosken och vägen är alldeles för vältrafikerad.

Bosse Pettersson, vice ordförande för Camp Dalsland, och Crister Blüme, tävlingsledare för Dalslands kanotmaraton och destinationsutvecklare på Bengtsfors kommun.
Bosse Pettersson, vice ordförande för Camp Dalsland, och Crister Blüme, tävlingsledare för Dalslands kanotmaraton och destinationsutvecklare på Bengtsfors kommun. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det är utmaning med strömt vatten under broarna och i Skåpafors skulle deltagarna riskera att välta kanoterna och då kan kanoterna hamna nere i dammen och då riskeras liv och lem. Ett alternativ kunde vara att stänga dammen i Skåpafors, men det går inte på grund av de höga vattenflödena, säger Crister Blüme.

Stigande nivåer

Han berättar att vattennivåerna fortfarande stiger vid Västra och Östra silen som har tillrinning till Svärdlång.

Beslutet att ställa in kanotloppet blev lite enklare att fatta eftersom det var relativt få anmälda den här gången.

Ganska få anmälda

– Det är ganska få deltagare anmälda, det handlar om ett 80-tal personer. Sedan är det också svårt att hitta någon ny bansträckning som blir trevlig för deltagarna. Därför var det bättre att ställa in. Men det är verkligen jättetråkigt. Det har vi aldrig gjort tidigare på grund av väderförhållandena. Men då har vi också tidigare haft många utländska deltagare som kommit långväga ifrån och vädret har varit okej, säger Crister Blüme.

Bengtsforskalaset

Dalslands kanotmaraton skulle ha arrangerats den 9 september tillsammans med flera andra event i vad som som gemensamt kallas för Bengtsforskalaset.

– Vi får se fram emot Gravel race i stället och alla andra arrangemang som blir av den 9 september som Bonnamarknad och mycket annat, säger Crister Blüme.

Dalslänningen har sökt företrädare för Camp Dalsland.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunCamp DalslandCrister BlümeDalslandDalslänningenDammarKanotMiljöSkåpaforsVatten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.