Hoppa till huvudinnehållet

Kopparstuprör värda 50 000 stals från kyrka: ”Arg och ledsen”

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Någon eller några har plockat på sig stuprör till ett värde av 50 000 kronor.
Någon eller några har plockat på sig stuprör till ett värde av 50 000 kronor. Foto: Privat

Någon gång mellan söndag och tisdag har det skett en stöld vid Kila kyrka –detta har nu polisanmälts. Någon eller några har plockat på sig stuprör till ett värde av 50 000 kronor.

– Det är kopparstuprör som har brutits ner från både kyrkan och bårhuset, säger Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef om stölderna.

Hon har också en tanke om hur man fått ner stuprören, eftersom man inte kommer intill byggnaderna med en lift eller liknande.

– Man har antagligen stått på marken och brutit i stuprören så hårt man kan –tills de lossnat. Vi ser på vissa ställen att det sitter kvar bitar, så de har inte lyckats få med sig allt.

Samma i Eskilsäter

Samma sak har hänt i Eskilsäters kyrka för ungefär två till tre veckor sedan. Där lyckades tjuven eller tjuvarna dock inte få med sig någonting, så därför gjorde inte heller någon polisanmälan vid det tillfället.

– Troligtvis har man blivit störd. Stuprören har brutits loss det från kyrkan men man har inte fått med sig det därifrån.

Sara Andersson, kyrkvaktmästare vid Kila kyrka, var den som upptäckte att stuprören saknaden.

– Det känns inget roligt alls. Det är obehagligt att det springer folk här när vi inte är här. Det är verkligen supertråkigt, säger hon.

”Det är kopparstuprör som har brutits ner från både kyrkan och bårhuset”
”Det är kopparstuprör som har brutits ner från både kyrkan och bårhuset” Foto: Privat

”Vattenavrinningen är viktig”

Nu har det påbörjats en process med att få tag på nya kopparstuprör.

– Det går att få tag på nya stuprör, men det är ungefär tre veckors leverans. Det blir ju en process och en kostnad – det blir ju ett basbelopp på kyrkan och ett för bårhuset – eftersom det är olika byggnader och olika försäkringar. I slutändan kostar det ungefär 60 000 kronor. Det blir så tråkigt när det tar pengar som skulle gått till andra grejer i verksamheten.

Det är inte bara en tråkig händelse och kostnad för Säffle pastorat och Kila kyrka. Man har ju faktiskt tagit något som byggnaderna behöver ha – stuprör.

– Om det regnar mycket som det har gjort nu det senaste så vill inte bli av med dagvattenavrinningen. När det gäller putsade kyrkor så vill vi ju inte ha vattenavrinning på hela fasaden. Putsen behöver torka ur för att inte få sprängverkan – annars ramlar den av. Så vattenavrinningen är viktig för alla putsade byggnader –dagvatten efter väggarna är inte bra.

Vad känner du om stölden?

– Jag blir ledsen och arg. Det är någon eller några som vari ute och samlat koppar, troligtvis har man avbrutits eftersom man inte fått med sig allt. Troligtvis har man rört sig ganska snabbt. Vi har dock en fantastisk organisation här ute, grannsamverkan, som åker runt och tittar till det , även vid vår kyrka. Så kanske är det de som skrämt iväg tjuven eller tjuvarna - det vet jag inte, säger Katarina och tillägger:

– Förr i värden gick man inte och förstörde en kyrka – nu är ingenting heligt längre och man kan gå på vad som helst, det är så tråkigt.

Katarina Bjerker berättar att stuprör tidigare har blivit stulna på Säfflekyrkan men att det händer med ojämna mellanrum. Vilket hon är väldigt glad för.

– Tack och lov är det inget som pågår hela tiden. Men vid Säffle kyrka är det ingen idé med koppar – utan där har numera vanligt målad plåt.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEskilsäters kyrkaKilaKila kyrkaKyrkorStölderSäffle pastorat

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.