Hoppa till huvudinnehållet

Nödvändigt för Åmåls politiker att avkräva mer av tjänstemännen

Publicerad:
”Det är nu nödvändigt för er politiker att avkräva mer av era tjänstemän”, skriver insändarskribenten. Här en bild från fullmäktigesalen i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns säkert ett par skäl att bo i eller flytta till Dalslands enda stad. Men att välja annan plats att leva på överväger uppenbarligen för de flesta invånare i landet.

Återkommande vädras här i lokal media rädsla för förnyelse, förändring eller utveckling. Lika ofta flaggar lokalpolitiker för att intäkterna till kommunkassan krymper, ohälsan ökar bland folket, boendemarknaden är knaper, kommunens sjuktal är skamliga och avsaknaden av akademisk kunskap bland folket är ett signum.

Hur kommer det sig egentligen att en kommun med stadstatus, med närhet till större städer och uppkoppling mot hela världen, har så svårt att ha krav på sig själv att vara kompetent och lyckas med sina visioner?

En farhåga är givetvis att kommunen fyllts på med ängsliga och likatänkande tjänstemän som bygger verksamhet för egen maskin istället för att följa och lösa politikens krav. Sånt ger otydliga och tveksamma ringar på vattnet som det allmäna sen simmar i.

Ett exempel i närtid är högsta skolledningens tal till alla anställda där budskapet var att Åmål har så svåra tider framför sig att kommunen riskerar att gå under och att så få barn bor i kommunen så troligen dör kommunen ut inom kort.

I andra fall gynnar någon kommunal enhet vissa företagare med jippon och allehanda festattribut för att sedan gömma sig i någon kommunal vrå. Allt med högsta kommunledningens goda minne.

Ska Åmål lyckas med drömmen om tillväxt, utveckling och ett gott liv för nya och gamla invånarna behöver man inte bara tillåta det nya, de oliktänkande och allt ifrågasättande, utan till och med främja det. Det går att lyckas, dels genom att politiker vågar sortera bort det ängsliga och bekväma och istället ta in det som utmanar.

Hårt kan tyckas, men det är nu nödvändigt för er politiker att avkräva mer av era tjänstemän. Det är ni skyldiga invånarna.

För övrigt:

Ängsmark – bra och rätt att Säffle ser till att också Åmål har oklippta allmänna gräsytor för bättre biologisk mångfald. Det ger ett modernt och framåtsyftande intryck. Mer av sånt fast kanske helst av Åmål själv igen?

Sol och bad – Örnäs strandbad ser exakt lika bedrövligt ut som för 15–20 år sedan. Varför?

Att synas bättre – det finns inget hinder för Åmål att vara stad offentligt. Sannolikt kan det bidra till mer intresse för utveckling och tillväxt från nationellt håll. Vad är det Åmål väntar på: konsensus bland invånare, rätt ögonblick?

Det goda livet – sport och kultur bidrar till hälsa för livets alla åldrar. Förstår kommunen verkligen vikten av att främja föreningars ork och engagemang?

Företagande – skickliga tjänstemän som kan bygglovsfrågor och miljö är avgörande näringslivet i en kommun. Här har ni i Åmål lyckats riktigt bra. Med sådana proffs ökar chansen för mer verksamhet till Åmål

Äldreboende – att nya boenden för äldre kan oroa befolkningen. Innan dess var det väl någon skola..innan dess något strandhotell va? say no more..Politiker håll i, håll ut

Handel – centrumnära handel var norm förr. Nu kanske centrum kan få ge mer plats för andra typer av möten emellan människor? Allt behöver ju inte vara som det alltid varit. Men strategiska planer för var någonstans en stad vill ha sina köpcentrum, bostadsområden, industriområden etcetera är förstås nödvändigt.

N.N

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBiologisk mångfaldDalslandEkonomiHandelMark IsittSkolorSveriges RadioTillväxt