Hoppa till huvudinnehållet

Förförisk förruttnelse – Stefan Ceders landskap är inte som andra

Publicerad:
Stefan Ceder ställer ut i Åmåls konsthall. ”Elegi över förlorad sommar” heter målningen på bilden. Foto: Andreas Dagström

Duk på duk med behagliga landskapsmålningar. Det är vid första anblick vad som möter besökaren i Åmåls konsthall. Men när blicken finner ro framträder här och var mindre tilltalande detaljer bland Stefan Ceders genomtänkta penseldrag.

– Tidens tand, vår förgänglighet, det funderar jag mycket på.

Göteborgsbördige Stefan Ceders har inga problem att konkretisera den starkaste inspirationen till sitt konstnärliga skapande. I grund och botten är det landskapsmåleri han sysslar med. Men bland kala berghällar, lummiga skogsdungar och andra pittoreska miljöer skymtar även sådant många kollegor skulle utelämna. Som ett trasigt solparasoll, antydningar av en fabrik fabrik, kraftledning och andra passivt hotfulla komponenter.

– Det finns något slags absurd skönhet i förgängelsen, när naturen återtar sitt, säger Stefan Ceder.

Började utomhus

Solparasollen skymtar i tavlan på utställningsaffischen och har titeln ”Elegi över förlorad sommar”. Nederdelen täcks av en vattensjuk grönyta, vilket givetvis har hög igenkänningsfaktor för många som fått sina semestrar sönderregnade.

Men samtliga motiv är rena fantasifoster.

– När jag började måla på sent 1960-tal, då satt jag mycket ute, jobbade färgen i förhållande till landskapet. Nu är det inre mer spännande, säger Stefan Ceder.

Stefan Ceder började som friluftsmålare men föredrar nu att blicka in i sig själv.
Stefan Ceder började som friluftsmålare men föredrar nu att blicka in i sig själv. Foto: Andreas Dagström

Spännande skärp

Fascinationen för mänsklig spår i naturen, objekt vi efterlämnat och som efter hand börjat gå i upplösning, fick något av en kick då han flyttade till sitt nuvarande hem, en stuga nära klassiska konstnärsnästet Gerlesborg.

– Förr i tiden fanns inga soptippar. Folk dumpade skräp över allt. Vi kunde gå längs ett bergskrev och plötsligt få syn på en dumpad kamin, eller gamla medicinflaskor. Spår från det förgångna. Fantastiskt, säger Stefan Ceder.

Många utställningar

Fram till för fem år sedan undervisade han i teckning och måleri på olika konstskolor men numera ägnar han sig åt eget skapande på heltid. Utställningsfrekvensen är hög och på meritlistan märks bland annat Nordiska akvarellmuseet, Galleri Helle Knudsen i Stockholm, Galleri Hjelm i Karlstad och Galleri Uddenberg i Göteborg. Men Åmåls konsthall blir en ny bekantskap.

– Jättetrevligt, säger Stefan Ceder. Lokalen är väldigt bra. Jag är också rätt nöjd med hur vi fått till hängningen.

På lördag hålls vernissage för utställningen som fått titeln ”Målningar i tid och otid”.

Arrangerar gör Konstbild -82 Åmåls konstförening.

Diana Wennberg, Britt Svarfvar och Maritha Sundberg från Konstbild -82 Åmåls konstförening, som är arrangör, hjälper Stefan Ceder att hänga utställningen.
Diana Wennberg, Britt Svarfvar och Maritha Sundberg från Konstbild -82 Åmåls konstförening, som är arrangör, hjälper Stefan Ceder att hänga utställningen. Foto: Andreas Dagström
Målningar i olja och akryl är vad Stefan Ceder visar.
Målningar i olja och akryl är vad Stefan Ceder visar. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålElegiGöteborgKarlstadKonstNaturUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.