Hoppa till huvudinnehållet

LSS-boende evakueras efter översvämning: ”Vattnet sprutade ut ur väggen”

Publicerad:
LSS-boendet på Åkarevägen 5B i Tösse drabbades hårt av en översvämning i lördagens störtregn. Nu måste boendet evakueras. Michael Andrén och Mustafa Aboukaf svarade för hjälteinsatser under händelsen.
LSS-boendet på Åkarevägen 5B i Tösse drabbades hårt av en översvämning i lördagens störtregn. Nu måste boendet evakueras. Michael Andrén och Mustafa Aboukaf svarade för hjälteinsatser under händelsen. Foto: Sanna Stark

Ett av gruppboendena på Åkarevägen i Tösse översvämmades vid lördagens störtregn. Personalen gjorde en hjälteinsats och öste ur vattnet med duschskrapor – samtidigt som de höll brukarna lugna.

Nu pågår en evakuering av LSS-boendet.

Den sista ur kvällspersonalen skulle snart runda av den regniga arbetsdagen och byta av med nattpersonalen när hon plötsligt hörde hur det började bubbla i avloppen och handfaten på lördagskvällen.

Förloppet gick fort, snart var hela LSS-boendet Åkarevägen 5B i Tösse översvämmat till följd av regnet. Likaså var gräsmattorna utomhus förvandlade till sjöar.

– Vattnet kom in genom avlopp och dörrar, det var sådana krafter att det till och med sprutade ut ur väggen, säger Michael Andrén, som hade hunnit kliva av sitt dagpass strax före regnet tilltog på lördagen.

Fick läggas tidigt

I väntan på att Åkab skulle anlända ringde den ensamma personalen in en kollega för att få blixtsnabb hjälp.

– Alla hjälptes åt. De boende fick läggas tidigt så de inte riskerade att halka i vattnet, och så fick personalen jobba för att få dem lugna och trygga mitt i kaoset, säger Kristina Lindström, som arbetar på LSS-boendet.

Kristina Lindström var egentligen ledig, men kom genast med en hjälpande hand när hon fick höra vad som pågick på sin arbetsplats.
Kristina Lindström var egentligen ledig, men kom genast med en hjälpande hand när hon fick höra vad som pågick på sin arbetsplats. Foto: Sanna Stark

Förutom att få undan vattnet med en våtdammsugare började personalen även skyffla ut det mot gården med duschskrapor.

När Michael Andrén anlände till jobbet vid sjutiden morgonen därpå var det bara att hugga i och hjälpa till.

– Vi fick ur allt vatten ur lägenheterna. Jag tror att vi höll på fram till halv nio på kvällen, och då ska ju ändå boendets verksamhet fortsätta under tiden, säger han.

Skiljs åt

Sex vattenskadade lägenheter och allrum blev resultatet efter regnvädret. En hel del av de boendes personliga tillhörigheter och möbler förstördes i översvämningen.

– Det pågår evakuering just nu. De boende kommer att behöva splittras och flytta till olika ställen, men tack och lov kommer vi i personalen följa med dem. Då blir det åtminstone en liten trygghet, säger Kristina Lindström.

Hur mår de?

– De är vid gott mod. Vi får trösta med att allt kommer vara sprillans nytt när vi kommer tillbaka. Det finns en viss oro förstås, både personal och boende trivs så bra här ute. Det är lite Bullerbyn-känsla här.

Hyllar insatsen

Grethe Gustavsson, verksamhetschef på stöd och funktion i Åmåls kommun, hyllar hjälteinsatsen.

– De har gjort en fantastisk insats. Alla har tagit armkrok med varandra och hjälpts åt, och jag vill verkligen lyfta och hylla alla som hjälper till med evakueringen. Likaså Fixartjänst och stamgruppen som släppt allt för att kunna hjälpa oss, säger hon.

Agerat flyttgubbar

Nu väntar ett omfattande renoveringsarbete för fastighetsägaren Åkab. Hur lång tid det tar innan de boende får flytta tillbaka till sina lägenheter är oklart.

– Den här veckan har vi i personalen agerat saneringspersonal, flyttgubbar, psykologer... Det har varit tufft, men prio ett är att de boende känner sig trygga, säger Michael Andrén.

Åkab bistod snabbt med våtdammsugare för att få undan det värsta vattnet.
Åkab bistod snabbt med våtdammsugare för att få undan det värsta vattnet. Foto: Sanna Stark
Mycket av brukarnas möbler och personliga tillhörigheter förstördes i översvämningen.
Mycket av brukarnas möbler och personliga tillhörigheter förstördes i översvämningen. Foto: Sanna Stark
Dörrarna in till lägenheterna har svällt av vattnet.
Dörrarna in till lägenheterna har svällt av vattnet. Foto: Sanna Stark
Michael Andrén fick börja söndagens arbetspass med att forsla ut vatten med hjälp av en duschskrapa i lägenheterna.
Michael Andrén fick börja söndagens arbetspass med att forsla ut vatten med hjälp av en duschskrapa i lägenheterna. Foto: Sanna Stark
Vattnet gick en bra bit upp på väggarna, och på vissa ställen har golvmattan släppt.
Vattnet gick en bra bit upp på väggarna, och på vissa ställen har golvmattan släppt. Foto: Sanna Stark
Michael Andrén och Mustafa Aboukaf jobbade i team på söndagen.
Michael Andrén och Mustafa Aboukaf jobbade i team på söndagen. Foto: Sanna Stark
Gräsmattan utanför Åkarevägen 5B förvandlades till en sjö under störtregnet.
Gräsmattan utanför Åkarevägen 5B förvandlades till en sjö under störtregnet. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅkabÅmåls kommunEvakueringLägenheterOlyckor och katastroferÖversvämningarTösseVatten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.