Värden för flera miljoner kronor har förstörts efter lördagens skyfall i Dalsland. Det kan redan nu Anders Lindhjem, naturskadesamordnare Länsförsäkringar Älvsborg, konstatera.
– Vi är just nu ute och undersöker hur stora skador det handlar om. Men vi räknar med i storleksordningen minst två miljoner kronor. Länsförsäkringar har hälften av privatmarknaden i Dalsland så totalt sett kommer det nog landa någonstans omkring fyra–fem miljoner kronor när alla försäkringsbolag räknat på det. Men det är en osäker siffra, säger Anders Lindhjem.
Länsförsäkringar hade under veckan fyra besiktningsmän ute för att upprätta skadeanmälningar och hjälpa bolagets drabbade kunder i Dalsland.
”Kommer ta tid”
– Vi har också anlitat byggpartners och fuktföretag som bistår. Det kommer att ta sin tid innan vi är klara med vårt arbete, säger Anders Lindhjem.
Han berättar att Länsförsäkringar tidigt upprättade en krisgrupp när man började inse vart det skulle barka med skyfallen.
Hur många anmälningar har ni fått in i Dalsland?
– I Åmål och Tösse, som har varit värst drabbat, har vi fått in mellan 80 och 90 anmälningar. Vi har även några enstaka i Bengtsfors som ligger med i den siffran. Med när vi får in allt från fritidshus och så vidare så kommer det nog att landa på ett hundratal ärenden. Räknar man sedan in alla försäkringsbolag kommer det att sammantaget att handla om ungefär dubbelt så många ärenden.
Han berättar att det nästan uteslutande handlar om privatkunder som har drabbats.
– Vatten har gått in i källare genom ventiler eller fönster. Det handlar om baktrycksskador och överbelastade avloppssystem. Det är mycket skador på byggnader och lösöre.
Vad kan man göra för att skydda sig?
– De som har blivit drabbade har all anledning att titta på sina fastigheter och se vad de kan göra för att kunna förhindra och mildra att det inte händer igen. Generellt kan man konstatera att det kommer att bli vanligare med skyfall, så det gäller att se till att vatten rinner ut från huset i stället för in till huset. Täta och se till att vatten inte kommer in genom dörrar och ventiler. Det finns backventiler att sätta in för att undvika baktryck. Om man bor på ett område som ofta är drabbat bör man fundera över hur källaren ser ut och pallra upp lösöre. Om man blir drabbad av baktryck så ska man också absolut anmäla det till sin kommun.
Kan ni som försäkringsbolag göra något mer för att förebygga problemen?
– Vi jobbar ganska hårt och ska jobba ännu hårdare. Vi kommer att se mer av extremväder på grund av klimatförändringar. Vi vill bistå med vår kunskap om vad våra kunder kan vidta för åtgärder, säger Anders Lindhjem.
”Mer av extremväder”
Han fortsätter.
– Hela branschen tittar på det här och vi försöker forma en strategi utifrån vad det kommer få för effekter i framtiden, på kort och lång sikt. Det här är ett arbete som måste komma igång. Vädret blir mer och mer extremt, säger Anders Lindhjem.
Han berättar att anmälningar om naturskador till Länsförsäkringar har ökat väldigt mycket på senare år. Mellan åren 2019 till 2023 har 48 procent av de totala skadorna bestått av dessa anmälningar. En fördubbling jämfört med tidigare år.
Täcks alla skador av försäkringar eller kommer folk som drabbas att få betala en del själva?
– Försäkringarna täcker kostnader för skador på såväl byggnader som lösöre när det händer sådana här saker, säger Anders Lindhjem.
”Stora skador”
Joakim Helmér arbetar som besiktningsman på Länsförsäkringar Älvsborg och är just nu ute och ser över drabbade fastigheter i Dalsland.
– Det är stora skador på flera fastigheter, det handlar om källare som behöver avfuktas och i vissa fall saneras. Många drabbade källare har varit inredda och det är mycket lösöre som blir skadat. Jag har varit igång och arbetat från tidiga morgnar till sena kvällar och ännu återstår mycket arbete, säger Joakim Helmér.
Vilket ansvar har kommunerna?
– Problemen börjar i dagvattenledningarna och kommunerna har ett ansvar för att förhindra att det här händer, men det är svårt när det kommer så här mycket regn.
Carinas infart blev ett slukhål av regnet: ”Vilka naturkrafter det är”Stora problem efter översvämningarna – vägar förstörda