Hoppa till huvudinnehållet

Arne Johanssons lägenheter fanns i hela stan

Publicerad:
Som gammal fastighetsägare passade Arne Johansson på att kika in i gamla EFS-kyrkan när mäklaren anordnade öppen visning i våras. Foto: Andreas Dagström

Arne Johansson, Åmål, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är Wanda Johansson, Emil Lans och Lä Anlér.

Arne Johansson var född på en gård i Sillerud utanför Årjäng och utbildade sig efter grundskolan till bil- och traktormekaniker. I 25 år var han sedan Volvo-anställd, först på verkstadsgolvet, sedan som kundmottagare.

– Bilar förblev hans passion överlag. Och så gillade han sina deckare, säger sonen Emil.

Lämnade Volvo

1986 tog Arne Johansson tjänstledigt från Volvo för att pröva sina sina vingar som fastighetsägare. De första fastigheterna han köpte var Järnvägshusen på Odengatan 5, 7 och 9 i Åmål.

Karriärbytet föll väl ut. Som mest hade Arne 85 lägenheter i nio flerbostadshus, samt flera villor.

Men från toppåret 2007 började verksamheten så sakteliga trappas ned.

Kronjuvelen

Någon eller några fastigheter per år såldes av tills endast det så kallade Levinhuset på Hjeltegatan 13 återstod, själva kronjuvelen.

– Det är finast av alla hus jag har haft, sa Arne Johansson, i samband med ägarbytet 2016, då han som nybliven 70-åring gick i pension.

Sonen Emil Lans minns gärna hur hans far månade om sina nära och kära:

– Han brydde sig mycket om Åmål och att kommuninvånarna skulle ha det bra. Det genomsyrade också hela hans verksamhet, att hyresgästerna skulle ha det bra.

Artikeltaggar

ÅmålÅrjängDödsfallFastigheterMäklareSillerudVillor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.