Hoppa till huvudinnehållet

Det är politikerna som bestämmer – en hel yrkeskår svärtas ned

Publicerad:
”Det är alltid politikern som bestämmer”, skriver insändarskribenten. Här stadshuset i Åmål./ARKIVBILD Foto: Sofie Borg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Replik på insändare signerad N.N. i PD den 31 augusti:

Jag läser att ”ängsliga och likatänkande tjänstemän” kör en egen verksamhet utanför politikerns verksamhetsbeslut.

En hel yrkeskår svärtas ned och sågas jämt med fotknölarna. Ett och jag skriver bara ett exempel tas upp i insändaren – den högsta skolledningen.

Samma högsta skolledning som var den enda varsamhet som gick med ”vinst” förra året med typ sex miljoner kronor. Utifrån uppdraget de fått av politikerna har dom tydligen skickligheten att hittat en lösning.

Samma skolledning som beskrivit hur skolan kan komma att utvecklas utifrån Åmåls utveckling eller inte utveckling.

N.N. borde ha vetskapen om att det är politikern och ingen annan som bestämmer verksamheten, via styrelsen och fullmäktige, och sen är det tjänstemannens skyldighet att följa verksamheten. Ingen tjänsteman kan ändra den arbetsordningen. Det spelar ingen roll hur avvikande politikerns order är från verkligheten.

Att politiken styrs av en minoritet i Åmål, om än med blandad politisk erfarenhet och till och med olika samsyn inom vissa partier, gör ju inte saken lättare för tjänstemannen. Men det är ändå den valda politikern som bestämmer verksamhet och delegerar det till tjänstemannen.

Tjänstemannen får i vissa fall i uppdrag att ”hjälpa” politiker med underlag innan vissa beslut och då förser tjänstemannen politikern med två eller fler alternativ men sen är det politikern som beslutar i styrelser och fullmäktige – beslut som sen tjänstemannen har att hålla sig till.

Det är alltid politikern som bestämmer. Alltid politikern som är kaptenen på skutan och får stå med fulla ansvaret om det går bra eller käpprakt åt h……

L.L.

Artikeltaggar

ÅmålMinoriteterPolitikStyrelser