Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Sällsynta julkort och minihus gick åt som smör i solsken på Mo-dagen

Publicerad:
Kjell Norelius, från Fagerhult, deltog i marknaden med sina små hus. Foto: Sanna Stark

Hela bygden samlades när det drog ihop sig för Mo-dagen i lördags. Den som var nyfiken på sina rötter kunde släktforska, och bland tälten kunde besökarna köpa allt från smiden och godis till julkort och miniatyrer av hus.

– Jag är mer entusiast än konstnär, säger utställaren Sara Alden, som sålde akvarellmålningar föreställande barn med funktionsnedsättningar.

Solen värmde men man kunde ändå ana krispiga hösttoner i luften när besökarna strömmade till bygdegården i Mo i helgen. Årets upplaga av Mo-dagen, arrangerad av Mo-Berga byalag i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Mo byggnadsförening, gick av stapeln och som vanligt var marknaden ett rent smörgåsbord för besökarna.

En av utställarna var Kjell Norelius, från Fagerhult. Han sålde små husmodeller i trä.

Kjell Norelius hade med sig en miniatyr av Tollebols kvarn.
Kjell Norelius hade med sig en miniatyr av Tollebols kvarn. Foto: Sanna Stark

– Det är miniatyrer av riktiga, gamla hus som finns i Värmland och Dalsland. Jag har alltid med mig kameran när jag är ute på mina turer, och om huset är privat frågar jag ägaren om jag får lov att fotografera och avbilda huset innan, säger han.

Utställning födde idé

Hobbyn, att avbilda små hus, föddes för omkring tolv år sedan när han skulle delta i en utställning i Snarhögsparken.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle bidra med, men så föreslog min dåvarande partner att jag skulle göra ett hus av gammalt virke som jag hade hemma. Det fick bli Dalslands äldsta hus som blev första modellen, säger han.

Husen görs i ett ålderdomligt stuk.

– Många undrar hur jag får fasaden att se gammal ut, men det är inte så svårt när man har jobbat med målarfärg hela livet, säger Kjell Norelius.

Köpte lördagsgodis

Torsbols godas sålde vid sitt bord marknadsgodis. Där hade Linus Rådal, Sofia Gustafsson och sonen Arvid, tre år, stannat till.

– Vi spanar in lördagsgodiset. Arvid har fått sitt favoritgodis, marmelad, och så har han köpt en Bamse-tröja i dag, säger Sofia Gustavsson.

Linus Rådal, treårige sonen Arvid och Sofia Gustafsson passade på att handla lördagsgodis.
Linus Rådal, treårige sonen Arvid och Sofia Gustafsson passade på att handla lördagsgodis. Foto: Sanna Stark

Skänker till välgörenhet

En bit bort, i det andra marknadstältet, stod Sara Aldén, ursprungligen från Tveta men numera Åmålsbo, med sin dotter Minna. På borde hade hon ställt egna akvarellmålningar, föreställande barn med funktionsnedsättningar. Bland annat syntes en flicka i rullstol.

– Jag började måla julkort för många år sedan. Första motivet var ett barn med downs syndrom, och det var inte så mycket tankar runtomkring egentligen. Men den spreds och delades väldigt mycket på sociala medier, och såldes över hela Europa. Det hade inte målats så mycket julkort föreställande folk med funktionsnedsättningar förut, säger Sara Aldén.

Sara Aldén och dottern Minna från Tveta ställde ut med illustrationer och julkort föreställande barn med funktionsnedsättningar. Kimberlie Finsberg och Benjamin Jansen från Årås, Norge, var spekulanter.
Sara Aldén och dottern Minna från Tveta ställde ut med illustrationer och julkort föreställande barn med funktionsnedsättningar. Kimberlie Finsberg och Benjamin Jansen från Årås, Norge, var spekulanter. Foto: Sanna Stark

Stora delar av intäkterna skänker hon till välgörenhet och korten säljs dessutom på barnsjukhus.

– Korten målas främst i akvarell, och så gör jag små justeringar i datorn i efterhand. Jag är mer entusiast än konstnär, jag är nämligen guldsmed egentligen, säger Sara Aldén.

”Spindeln i nätet”

Tove Finsberg, från arrangerande Mo-Berga byalag, rörde sig i folkmängden.

– Jag känner mig lite som spindeln i nätet här, så det är lite svårt att stanna upp och njuta. Men det är en helt underbar dag, och alla verkar så glada och nöjda. Det är så flexibelt, dyker något problem upp så går alla ihop och löser det, säger hon.

Tove Finsberg drog i trådarna för Mo-dagen.
Tove Finsberg drog i trådarna för Mo-dagen. Foto: Sanna Stark

Det fanns även konstutställningar och underhållning i form av musik och dans på Mo-dagen. För barnen blev det godisregn och dessutom släppte Olle Jansson sin bok ”De amerikanska flickorna i Åmål”, som skildrar ett emigrantöde i början av 1900-talet.

Veteranfordon lockade

Motorer lockade förstås också besökare till bygdegården. Erik Johannesson, som nyligen gått med i grålleklubben, var på plats med sin grålletraktor.

– Jag köpte den 2018. Innan hade den stått vid en sommarstuga sedan 90-talet, säger han.

Erik Johannesson med sin grålle han köpte 2018.
Erik Johannesson med sin grålle han köpte 2018. Foto: Sanna Stark

Många flockades också hos Eskil Andersson från Svanskog, som hade med sin sin T-Ford från 1915.

Hur snabbt går den?

– Det vet jag inte, den har ingen hastighetsmätare, säger Eskil Andersson.

Eskil Andersson, från Svanskog var på Mo-dagen med sin T-Ford från 1915.
Eskil Andersson, från Svanskog var på Mo-dagen med sin T-Ford från 1915. Foto: Sanna Stark
Hur snabbt bilen går förblir ett mysterium.
Hur snabbt bilen går förblir ett mysterium. Foto: Sanna Stark
Gustav Wennberg fotade till så kallade sittvandringar, det vill säga för grupper som inte kan ta sig till Mo-dagen och liknande evenemang för egen maskin. I stället kan de ta del av bilderna från Mo-dagen på exempelvis dagverksamheten Täppan.
Gustav Wennberg fotade till så kallade sittvandringar, det vill säga för grupper som inte kan ta sig till Mo-dagen och liknande evenemang för egen maskin. I stället kan de ta del av bilderna från Mo-dagen på exempelvis dagverksamheten Täppan. Foto: Sanna Stark
Marknaden hade ett brett utbud för besökarna.
Marknaden hade ett brett utbud för besökarna. Foto: Sanna Stark
Åmåls släktforskning var på plats inne i bygdegården. Åke Johansson och frun Ingalill Johansson, från bygden, stannade till hos Åke Andrén, Hilde Ringen Strömberg och Jan Hellstrand. ”Jag är intresserad av släktforskning. Jag har forskat bak till 1500-talet”, säger Åke Johansson.
Åmåls släktforskning var på plats inne i bygdegården. Åke Johansson och frun Ingalill Johansson, från bygden, stannade till hos Åke Andrén, Hilde Ringen Strömberg och Jan Hellstrand. ”Jag är intresserad av släktforskning. Jag har forskat bak till 1500-talet”, säger Åke Johansson. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

DalslandGustav WennbergKonstMarknaderMoNöje/KulturSläktforskningStudieförbundet VuxenskolanTvetaUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.