Hoppa till huvudinnehållet

Cirka 200 i Åmål lever med demens: Anhöriga dras in i ”väntande sorg”

Publicerad:
När någon i familjen blir dement drabbas alla anhöriga runtomkring. Livet blir inte som det varit och behovet av stöd är viktigt. Foto: Liselotte Lans

Demens är en sjukdom som drar in hela familjen runt den som drabbas. Behovet att få prata av sig kan bli stort och därför har en grupp anhöriga nyligen bildat Åmåls Demensförening.

Den här veckan håller den nya föreningen Åmåls Demensförening sitt första medlemsmöte. Sedan är det meningen att verksamheten skall rulla på med ett möte varje månad.

I Åmåls kommun finns det minst ett par hundra invånare som lever med någon form av demenssjukdom. I kommunen finns också flera boenden för demenssjuka, men många bor också kvar hemma.

Startade studiecirkel

Anhöriga till dementa erbjuds även ett visst antal anhörigträffar av kommunen.

– Vi var åtta personer som gick på kommunens träffar, berättar en av dem som nu dragit igång Åmåls Demensförening.

Av hänsyn till sin närstående inte vill skylta med sitt namn.

När träffarna var slut ville flera av de anhöriga att fortsätta träffas. Tidigare har det funnit en demensförening för anhöriga i Åmål/ Säffle, men den är sedan en tid nedlagd.

– Vi startade en studiecirkel och träffades var 14:e dag i nästan ett års tid och utifrån den väcktes idén om att starta en demensförening.

Progressiv sjukdom

Behovet att prata av sig med andra i samma situation var och är stort.

– Demens är en sjukdom som är progressiv och den drar in hela familjen, säger man från föreningens sida. Den ser lite olika ut och utvecklas också lite olika, det är ju inte bara minnet utan funktioner och beteenden som förändras. Det finns bromsmediciner som kan hjälpa lite även om sjukdomen inte försvinner. En del blir hjälpta och sjukdomen saktar ner men för andra hjälper det inte alls.

– Vi som är anhöriga dras in i en form av ”väntande sorg”, förklarar en anhörig.

Det finns broschyrer för anhöriga när någon närstående blir dement, men behovet av att prata och få stöd av andra i samma situation är stort.
Det finns broschyrer för anhöriga när någon närstående blir dement, men behovet av att prata och få stöd av andra i samma situation är stort. Foto: Liselotte Lans

En av föreningens medlemmar berättar att hon upptäckte sin makes begynnande demens på små saker. Efter en minnestest visade det sig att allt inte stod rätt till, demenssjukdomen var ett faktum.

Tidsuppfattningen ändras

Det finns hjälp att ansöka om och få hos kommunen, som till exempel hemtjänst och avlastningstimmar. Men många anhöriga till dementa som bor kvar hemma måste anpassa sig efter den sjuke.

En del av dem som har drabbats av sjukdomen kan få svårt att ta på sig kläder själv, eller äta, och en del försvinner iväg ut och får svårt att hitta hem. Språk och tidsuppfattning ändras och orienteringsförmågan kan påverkas. Vissa blir oroliga.

Drabbar även yngre

I Åmål finns, som nämnts runt 200 demenssjuka personer, och i Västra Götalands län uppskattas det att runt 90 personer insjuknar årligen i demens sjukdomar.

– Det drabbar även yngre runt 50 år och uppåt, säger en av medlemmarna i Åmåls Demensförening. Är man 80 år och uppåt så riskerar 30–40 procent att bli dementa och av de som är över 90 år är hälften i riskzonen.

Artikeltaggar

ÅmålMänskligtSäffleSjukdomVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.