Hoppa till huvudinnehållet

Fiskeförbud i Åmålsån ska förtydligas – leklokaler skyltas

Publicerad:
Mellan forsnackarna i Åmålsån och uppströms ska det sättas upp fiskeförbudsskyltar. Bilden togs i samband med renovering av forsnackarna.
Mellan forsnackarna i Åmålsån och uppströms ska det sättas upp fiskeförbudsskyltar. Bilden togs i samband med renovering av forsnackarna. Foto: Andreas Dagström

Ibland söker sig metare till Åmålsån. Det är inte tillåtet. För att tydliggöra fiskeförbudet kommer skyltar sättas upp.

Förslaget kommer ursprungligen från en medborgare och fick bifall vid kommunstyrelsens senaste sammanträde. Det innebär att skyltar med information om fiskeförbud i Åmålsån ska sättas upp. Syftet är att på så vis skydda fiskbeståndet.

Klimat- och miljöstrateg Niklas Wahlström förklarar bakgrunden i en tjänsteskrivelse:

– I Sverige gäller enskild eller allmän fiskerätt. Enskild fiskerätt gäller i vatten som tillhör enskilda markägare. I allmänt vatten, som ägs av staten, får alla fiska för privat bruk. Då Åmålsån ägs av kommunen och ett antal privata markägare, gäller här enskild fiskerätt. Under åren har återkommande lekförsök av storvuxen väneröring förekommit under höstarna.

På flera platser

Kommunstyrelsen tycker att skyltförslaget bidrar till klarhet kring vad som gäller, samt underlättar för folk att göra rätt. Särskilt under väneröringens lekperiod anses skyltning vara lämplig vid artens leklokaler.

Tanken är att ha tillfälliga skyltar mellan forsnackarna och permanenta skyltar uppströms. Kostnaden för dessa beräknas bli 10 000 kronor.

Artikeltaggar

ÅmålsånDjur och naturFiskeKommunstyrelsenMiljöNiklas WahlströmRenoveringarVatten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.