Hoppa till huvudinnehållet

Åmål ger kinesisk vänort kalla handen – skyller på klimatfrågan

Publicerad:
2015 besöktes Åmål av en delegation från sin då nya vänort Dunhuang i Kina. Nu vill kineserna återuppta utbytet men Åmål ser ut att nobba förslaget. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls gamla vänort i Kina, Dunhuang, vill gärna återuppta kontakten. Men erbjudandet nobbas, delvis med motivering av klimatfrågan.

Den kinesiska staden Dunhuang har fått en ny huvudansvarig för deras internationella utbyte, Stephen Zhu. Med anledning av detta passar man även på att sträcka ut händer till gamla vänorter.

– Dunhuang och dess invånare värdesätter vänortssamarbetet med Åmål, vilket startade 2015, skriver Stephen Zhu i en propå.

Samt:

– Vi önskar att realisera ett utbyte av besök, särskilt nu när pandemin är över. Vi ser fram emot att stärka vår relation.

Nya politiska regler

Kinesernas önskan ser emellertid ut att mötas med ett artigt om än undanglidande nej tack från Åmåls sida.

I svarsförslaget står:

– Nyligen har vi antagit nya politiska förhållningsregler för vår stads internationella samarbete, vilket olyckligtvis gör det ganska svårt att återuppta våra långdistansutbyten. Detta är delvis på grund av klimatsituationen och den effekt långdistansresor har på den globala uppvärmningen.

Nyttan ifrågasattes

Kommunens nuvarande borgerliga minoritetsstyre – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – framförde ofta kritik mot Åmåls vänortsutbyte när de satt i opposition. Bland annat ifrågasattes nyttan med resorna och rapporteringen efter resorna.

– Samarbete är för mig en viktig sak i kommunal verksamhet, utan tvekan. Det är inte det saken handlar om. Däremot ifrågasätter jag om vi som liten kommun har något att tillföra med vår syn på demokrati till ett av världens mäktigaste länder och om det ens är lämpligt, sa bland andra Christer Törnell (KD) 2019, angående kontakten med Dunhuang.

Dunhuang med nära 200 000 invånare är en utpräglad turistdestination på grund av alla dess historiska sevärdheter. På bilden en del av Mogao-grottorna som innehåller den mest omfattande samlingen av buddhistisk konst i världen. Här finns över 45 000 kvadratmeter muralmålningar.
Dunhuang med nära 200 000 invånare är en utpräglad turistdestination på grund av alla dess historiska sevärdheter. På bilden en del av Mogao-grottorna som innehåller den mest omfattande samlingen av buddhistisk konst i världen. Här finns över 45 000 kvadratmeter muralmålningar. Foto: Heiko Junge

Väljer USA

Det dåvarande rödgröna kommunstyret – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – tog åt sig av kritiken och lovade revidering av Åmåls internationella program.

– Min bedömning är att partnerskapsavtalet med Dunhuang ska fullföljas, men inte förlängas när det går ut 2020, skrev Michael Karlsson (S) som svar till Christer Törnell (KD).

Kommunens mest aktiva vänortskontakter har på senare år varit med De Pere i USA och tyska Gadebusch.

Nämnas kan att avståndet mellan Åmål och De Pere är längre än mellan Åmål och Dunhuang.

Artikeltaggar

ÅmålChrister TörnellDemokratiDunhuangKinaKlimatKonstKristdemokraternaLiberalernaMichael KarlssonMiljöpartietModeraternaPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.