Hoppa till huvudinnehållet

Elias Björnson sexa i historiskt maraton: ”I 30 kilometer var det jättekul”

Publicerad:
Elias Björnson pustar ut efter målgången på Slottsskogsvallen tillsammans med Hällelöparen Olle Dahlberg som vann M35-klassen, minuten före Elias på andra plats i klassen.
Elias Björnson pustar ut efter målgången på Slottsskogsvallen tillsammans med Hällelöparen Olle Dahlberg som vann M35-klassen, minuten före Elias på andra plats i klassen. Foto: Privat

Första maratonloppet någonsin. Då slog LK Spring Åmåls Elias Björnson till med ett silver i veteran-SM och en sjätteplats totalt i Göteborgsvarvet maraton. 2.37.22 stannade klockan på.

I söndags dubblade Göteborgsvarvet sträckan och körde ett första maratonlopp, som en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Loppet följde delvis den traditionella Göteborgsvarvet-banan men den sprangs nu motsols och med fler passager längs vattnet och på mindre gator i Göteborgs stadskärna.

Hässelbylöparen Linus Rosdal och Hanna Lindholm, Högby IF, tog varsin överlägsen seger i herr- respektive damklassen i det historiska loppet.

Götalöparen fixade maraton-pallplatsNysatsningen bär frukt – Björnson tvåa på veteran-SM

Totalt var det över 6000 deltagare som tog sig an utmaningen att springa 42 195 meter på Göteborgs gator. En av dem var LK Spring Åmåls Elias Björnson, som gjorde sitt första maratonlopp.

– Jag hade inte så höga förväntningar eftersom jag inte kört distansen innan, säger han.

Loppet skulle egentligen ha genomförts under pandemin, så Elias Björnson hade hunnit förtränga att han anmält sig. Det var först i våras som han uppmärksammades på sin anmälan.

– Jag körde tre maratonspecifika pass inför det här loppet, annars har jag inte ändrat på träningen något.

Ändå var målsättningen högt ställd – på en tid under 2.35.

Elias Björnson sprang jämnt och snabbt den första halvan av loppet med en kilometertid på 3.41 både första och andra milen.

– Jag höll mig till planen första halvan av loppet och kände mig fortfarande pigg då.

Strax därpå fick han rapporter om att han hade en medalj i veteran-SM inom räckhåll. Han höjde tempot och avverkade den tredje milen på kilometertiden 3.38. Därmed gick han ikapp ett par löpare i M35-klassen ett par kilometer före 30 kilometerspasseringen.

– Då tryckte jag på lite till och försökte skaka av mig dem, men det lyckades inte.

I stället började han själv slokna en aning efter de senaste kilometernas ansträngningar och började tappa lite igen gentemot löparna i klassen.

– Då var det bara överlevnadsmode som gällde.

Tuffa kilometer väntade dessutom i slutet av loppet – bland annat skulle Älvsborgsbron passeras.

– Vid toppen av bron märkte jag att en av löparna i klassen som sprang förbi mig var ännu tröttare än mig. Jag fick lite energi av det och sedan var det bara att tugga på in till mål.

Även om avslutningen blev något långsammare lyckades han ändå hålla ihop det bra, med kilometertider under fyra minuter även de sista kilometerna. Klockan stannade på 2.37.22 vilket räckte till en andraplats i M35-klassen och en sjätteplats totalt i loppet.

– Jag blev väldigt förvånad över att jag blev sexa i loppet. Jag blev lite besviken först för att jag missade mitt tidsmål men desto gladare för att jag blev sexa totalt och tvåa i veteran-SM.

Fick du mersmak av loppet?

– I 30 kilometer var det jättekul, men de sista fem kilometerna fick jag inte direkt mersmak. Men så här två dagar efter får man ändå blodad tand. Nästa gång vill jag köra lite mer specifik träning för maraton inför loppet.

Då vill han testa en snabbare bana, som Köpenhamn eller Berlin till exempel.

– Då ska jag försöka gå under 2.30.

Två dagar efter maratonpremiären känner han sig förhållandevis fräsch.

– De brukar säga att det värst två dagar efter, så nu blir det inte värre, säger han.

Bra förhållanden

Förhållandena var i det närmaste perfekta med molnigt väder och en temperatur kring 18 grader. Den stora publiken som kantade banan hjälpte också till, menar Elias Björnson.

– Det var jättefin bana. Man mötte löparna i motsatt riktning i slutet, så då blev löparna publik också. Det var en massa personer ropade ens namn eftersom det stod på nummerlappen.

I damklassen sprang tidigare Åmålsbon Sofie Nelson Rask in som tvåa bakom Hanna Lindholm. Sofie Nelson Rask, som numera bor i Karlstad och springer för IF Göta, korsade mållinjen på tiden 2.53.43.

Sofie Nelson Rask, IF Göta, jublar vid målgången.
Sofie Nelson Rask, IF Göta, jublar vid målgången. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

BerlinFriidrottGöteborgGöteborgsvarvetHanna LindholmHögby IFIF GötaKarlstadMaratonOlle DahlbergSofie Nelson RaskSpring Åmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.