Hoppa till huvudinnehållet

Sängklubb i fara

Publicerad:
PD:s kolumnist Sune Tholin undrar vad som händer med vitsippekullen. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi väntar på lite mer information om vad som händer ute vid rondellen och den numera uppmärksammade Vitsippekullen.

Med all respekt för att affärshemligheter och annat sånt finns med i ärendet.

Ni minns kanske att jag för några veckor sen skrev om vår sängkammarmöbel. Som jag trott var unik och exklusiv. Men att jag såg att Clas Ohlson på 1920-talet sålt 50 000 ritningar på möbeln. Så där kom man ner på jorden.

Fanns möbeln hos fler här? Hade någon möbelsnickare i Åmålstrakten hakat på och köpt ritningen den gången. Kunde vi möbelägare i så fall bilda en sängkammarklubb?

Jo. Olle Persson på Hantverkaregatan har en möbel åt det hållet, berättar han vid ett trevligt samtal. Inropad för längesen på en auktion ute på Tjuke.

– Fast den är lite enklare än din, säger Olle.

Det var vanligt att lokala snickare modifierade, Så Clas Ohlsons ritning kan mycket väl ha varit förlaga.

Det har alltid sagts att min möbel var i päronträ. Olle, som efter pensioneringen sysslade med en del möbelrenovering, bekräftar att just päron är ett fint möbelträ.

Om vi utgår från att det finns två sängkammarmöbler av Clas Ohlson-typ här i trakten, blir frågan: Räcker Olle och jag till för en sängkammarklubb?

Nja. Olle och jag är båda gamla män. En förening med självaktning ska ju ha styrelseledamöter, suppleanter och revisorer. Revisorssuppleanter icke förglömmandes. Så vi får fundera på saken.

Språkspaning. Den där Wagnerledaren Prigozjins liv ändades i en flygkrasch. (Jag höll på att skriva flygolycka.) I artiklar talades det om att det hörts en ”kraftfull” explosion innan planet gick i backen. Spaningen för dagen handlar om explosionen ska beskrivas som ”kraftig” eller ”kraftfull”.

Allt oftare ser man i tidningstexter kraftfull istället för kraftig. Som om bara kraftig inte riktigt räcker till.

För mig är ”kraftfull” något man främst tar till i positiva sammanhang. Något stöd har jag därvid i Svenska Akademiens olika ordlistor. (Användbara. Finns samlade på nätet: svenska.se)

Hösten är här. Trist att behöva meddela att Acke´s Mo-och Kålrot’s sommarberså på Övre Majorsgatan snart stänger sin populära öl- och grötfrukost

– Bärsån öppnar i maj, meddelar Acke i ett valhänt försök till skämt.

Artikeltaggar

AuktionerClas OhlsonExplosionerHantverkaregatanMoÖlSamhälleSune TholinSvenska AkademienTjuke