Hoppa till huvudinnehållet

Vill Åmål ha brödet från ett fängelse?

Publicerad:
Åmåls varumärke kommer att kraftigt försämras om ett nytt fängelse byggs här, menar insändarskribenten./ARKIVBILD
Åmåls varumärke kommer att kraftigt försämras om ett nytt fängelse byggs här, menar insändarskribenten./ARKIVBILD Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det enes bröd den andres död. Vill Åmål ha brödet från ett fängelse? Samtidigt som Åmåls varumärke kraftigt försämras för framtiden. Man bör inte bara belysa de positiva effekterna av en etablering av ett fängelse, även de negativa bör tas upp och vägas in.

Brist på dialog mellan det politiska styret och medborgarna, vilket spär på och ytterligare fördjupar den spricka som redan finns mellan invånare och politikerna.

Bakgrund: Ledning har utsett en tjänstemannagrupp som ska vara särskilt anvisad att arbeta med frågan om en etablering. Alternativet som vissa kommuner satsar på är batteriavfall eller uttjänt uran det skapar inte bättre status på varumärket .

Man bör även belysa icke positiva effekter.

Arbeten tillkommer. Helt nya kompetenser som ingen på plats har erfarenhet av, de måste rekryteras lokalt eller externt, kommer detta att fungera? kommer de att flytta hit? Eller kommer de att pendla, hur länge?

Hur många jobb försvinner?

Åmål kommer att bli förknippad med fängelse i framtiden. Ett fängelse klingar inte så där jätteroligt för turistnäringens besökare. Hur många vill åka till, Kumla, Hall, Tidaholm med mera?.

Kumla har flera gånger även utsetts till en av Sveriges sämsta turistorter.

Internerna vill ha besök. Många av internerna är idag medlemmar i kriminella ligor som har ett högt våldskapital. Många gånger kommer även besökarna från denna världen.

Vill Åmålsborna möta besökarna på stationen, eller på stan?

Krav på serviceutbud: Ett fängelse kräver sjukvård, tandvård, poliser, med mera, för så många interner med bekymmer. Har vi all denna service som kommer att efterfrågas? Vill Åmålsborna möta internerna på läkarstationen, hos tandläkaren, med mera?

Ett fängelse med lite högre säkerhet bör ligga på en ort med god tillgång till polis. Det har inte Åmål.

Vem flyttar till en fängelseport, jo kanske en fångvaktare eller andra fängelserelaterade arbetare, inget ont sagt om dem?

Personliga åsikter: Nya fängelser borde etableras där de flesta internerna har nära till sina anhöriga. Idag skulle i så fall flera fängelser byggas i storstädernas förorter. Då kan besökarna kan ha gångavstånd till sina anhöriga och slipper då att åka tåg eller bil över hela Sverige.

Nya fängelser borde etableras på redan etablerade ”fängelseorter”, där man redan förknippar ortens namn varumärke med fängelse.

Skeptisk till politiska fängelseivrare

Artikeltaggar

ÅmålFängelseKumlaPolitikTidaholm

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.