Hoppa till huvudinnehållet

ÅSK har gått på is – siktar mot play off: ”Alltid ambitionen att vara högt upp”

Publicerad:
Rasmus Eriksson och Anton Fridh såg nöjda ut över att vara på is igen.
Rasmus Eriksson och Anton Fridh såg nöjda ut över att vara på is igen. Foto: Fredrik Tacacho

Ett revanschlystet och ovanligt vältränat Åmåls SK har gått på is. Nu väntar några intensiva veckor för att spela ihop det till stora delar nykomponerade laget.

– Det är bra att alla är här när vi går på is i år. Det känns lite mer som att det är på allvar direkt då, säger lagkaptenen Oscar Svensson.

Även om vädret säger något annat så är hösten officiellt här. Att ÅSK går på is är ett hösttecken så gott som något.

– Det är alltid roligt att komma på is, säger huvudtränaren Jonas Möörk som gör sin tredje raka säsong i klubben.

Tillsammans med lagkapten Oscar Svensson har han slagit sig ner på bänkarna utanför ishallen, med utsikt över Rösvallen där Vikens herrtrupp tränar i den efterlängtade sommarvärmen. Kontrasten är stor när ÅSK-spelarna strax därpå kliver in i kylan och ut på den nyspolade isen för säsongens andra ispass.

En intensiv träningsvecka väntar med träningar dagligen måndag till torsdag. Det gäller att ligga i. Första träningsmatchen är knappt två veckor bort, i Åmålscupen, och om en månad tar laget emot Karlskoga IK i seriepremiären i Hockeytvåan C.

Huvudtränaren Jonas Möörk gör sin tredje raka säsong i klubben. Här tillsammans med Garrett Clegg, ett av de nordamerikanska nyförvärven.
Huvudtränaren Jonas Möörk gör sin tredje raka säsong i klubben. Här tillsammans med Garrett Clegg, ett av de nordamerikanska nyförvärven. Foto: Fredrik Tacacho

Och det är ett revanschlystet ÅSK som kommer till spel i år. Efter succésäsongen 2021–2022, där laget gick hela vägen till kvalspel till Hockeyettan, var förväntningarna stora förra säsongen. Istället utvecklades det till en kamp för att undvika negativt kvalspel.

Lagkaptenen säger Oscar Svensson beskriver fjolårssäsongen som ett fiasko.

– Vi har alltid ambitionen att vara högt upp i tabellen. Med tanke på året innan, så tänkte jag att vi skulle göra samma resa förra året igen.

Trots motgångarna är han stolt över hur laget genomförde förra säsongen.

– Vi gav aldrig upp. Vi hängde aldrig med skallarna, men vi fick bara inte till det. Vi hade inte alls samma spetskvaliteter som året innan men vi la oss aldrig platt för det.

Årets serieupplägg är detsamma som i fjol. De fyra främsta lagen går till play off medan jumbon går till negativt kval.

– I år är det självklart topp fyra vi går för. Sedan får vi försöka ta steg därifrån. Man vill alltid spela slutspel, säger Oscar Svensson.

Tuff försäsong

Försäsongen drog igång redan i maj och bortsett från en månads egen träning i juli har laget kört tre gemensamma fyspass och två egna gympass i veckan. En markant ökning av träningsdosen jämfört med tidigare år, säger klubbens ordförande Mikael Engberg.

För Engberg själv började försäsongen ännu tidigare. Redan i mars presenterades de första nyförvärven från Nordamerika. Nu har han, tillsammans med några andra eldsjälar i ÅSK, slagit sig ned för att spana in årets andra ispass.

– Det är alltid spännande att sätta sig uppe på läktaren och kolla på de första träningarna med årets upplaga, säger han.

Albin Andersson är en av nio egna produkter som har flyttats upp i A-truppen. Här testar han målvakten Linus Johansson.
Albin Andersson är en av nio egna produkter som har flyttats upp i A-truppen. Här testar han målvakten Linus Johansson. Foto: Fredrik Tacacho

De poängstarka transatlanterna i all ära, men Mikael Engberg vill även lyfta fram de många egna produkterna i truppen.

– Vi har näst mest egna produkter i serien. Nio spelare födda 2003 är uppflyttade i år. Stommen måste alltid vara Åmålskillar.

Nordamerikaner redan på plats

De nordamerikanska hockeyimporterna kom ovanligt tidigt i år. Bortsett från Jack Johnson som ansluter på fredag, är alla redan på plats sedan några dagar tillbaka.

– I fjol var det några som bara hann träna ett par gånger innan Åmålscupen. Ju fler pass du kan få med alla fram till seriestarten, desto bättre. Det är ju inte en som lämnar efter varje säsong utan det är halva laget så det blir som att börja med ett nytt lag varje år, säger Jonas Möörk.

Jack Olmstead är ett av de mest hajpade nyförvärven inför säsongen.

– Han kommer att bli en av seriens bästa spelare, sa Mikael Engberg i samband med att nyförvärvet presenterades.

Olmstead anslöt till truppen för ett par dagar sedan och gjorde på tisdagen sitt andra pass med laget.

– Det är första gången jag är i Europa så det är lite annorlunda. Jag gillar det så här långt. Det har varit en bra start, säger han.

Vägen till Åmål gick via tidigare ÅSK-spelaren Evan Allen.

– Han är orsaken till att jag är här. Vi är med i samma kompisgäng och han pratade gott om Åmål.

Den unga ÅSK-duon Jonathan Andersson och Rasmus Eriksson har redan hunnit med flera säsonger i seniorlaget.
Den unga ÅSK-duon Jonathan Andersson och Rasmus Eriksson har redan hunnit med flera säsonger i seniorlaget. Foto: Fredrik Tacacho
Nye forwarden David Kozma kommer närmast från spel i den ungerska förstaligan med laget Ferencvárosi TC. Han flyttade precis till Åmål och har kört försäsongsträningen i hemstaden Göteborg. ”Jag har kört med min bror som är crossfit-tränare. Han har inte varit snäll mot mig”, säger han.
Nye forwarden David Kozma kommer närmast från spel i den ungerska förstaligan med laget Ferencvárosi TC. Han flyttade precis till Åmål och har kört försäsongsträningen i hemstaden Göteborg. ”Jag har kört med min bror som är crossfit-tränare. Han har inte varit snäll mot mig”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Zac Patrick och Jack Olmstead är två av fyra nyförvärv från Nordamerika i årets ÅSK-trupp.
Zac Patrick och Jack Olmstead är två av fyra nyförvärv från Nordamerika i årets ÅSK-trupp. Foto: Fredrik Tacacho
Nyförvärven från Nordamerika har redan kommit in i gruppen på ett bra sätt, menar lagkaptenen Oscar Svensson. ”Det är det som är så kul med transatlanterna, de är alltid så sociala så de kommer alltid lätt in i gruppen. De känns som toppenkillar allihop”, säger han.
Nyförvärven från Nordamerika har redan kommit in i gruppen på ett bra sätt, menar lagkaptenen Oscar Svensson. ”Det är det som är så kul med transatlanterna, de är alltid så sociala så de kommer alltid lätt in i gruppen. De känns som toppenkillar allihop”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Den efterlängtade ispremiären skedde någon vecka senare än brukligt på grund av sargbytet i ishallen. ”Det var precis på håret att det blev klart innan vi satte på kylan förra veckan”, säger klubbens ordförande Mikael Engberg.
Den efterlängtade ispremiären skedde någon vecka senare än brukligt på grund av sargbytet i ishallen. ”Det var precis på håret att det blev klart innan vi satte på kylan förra veckan”, säger klubbens ordförande Mikael Engberg. Foto: Fredrik Tacacho

Så matchar ÅSK fram till seriepremiären

15 september: Åmåls SK – Arvika HC (Åmålscupen)

17 september: Åmåls SK – Tumba IK (Åmålscupen)

23 september: IF Mölndal Hockey – Åmåls SK

24 september: Vänersborgs HC – Åmåls SK

4 oktober: Åmåls SK – Hammarö HC

Artikeltaggar

Albin AnderssonÅmålÅmåls SKArvika HCEuropaIF Mölndal HockeyIshockeyJonas MöörkKarlskoga IKMikael EngbergNordamerikaNyförvärvOscar SvenssonSportTräningVänersborgs HC

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.