Hoppa till huvudinnehållet

Konsult utreder hur externhandel påverkar Åmåls centrum – och kommunen i stort

Publicerad:
Sprängningen av Vitsippekullen må tillfälligt vara pausad men för att ha bättre på fötterna när diskussionen om nya externa handelsetableringar återupptas har kommunen beslutat att anlita en utredare.
Sprängningen av Vitsippekullen må tillfälligt vara pausad men för att ha bättre på fötterna när diskussionen om nya externa handelsetableringar återupptas har kommunen beslutat att anlita en utredare. Foto: Andreas Dagström

Efter krav från lokala handlare och fastighetsägare ska det utredas inte bara hur Åmål centrum utan hela kommunen påverkas av fler butiker i utkanten av stan.

Uppdraget går till en extern konsult.

Beslutet om att konsekvensutreda extern handelsetablering fattades vid kommunstyrelsens senaste sammanträde. Därmed tar Åmål politiska styre ytterligare ett steg från löfte till handling.

Kommunstyrelseordförande Michael Karlsson (M) har länge sagt att frågan ska utredas. Detta efter krav från bland andra intresseorganisationerna Åmål Handel och Fastighetsägarna, som känner oro inför planen på nya butiksbyggen vid E45-rondellen.

Näringslivs- och kommunikationsenheten får i uppdrag att anlita en extern konsult. Även det var ett önskemål från centrumhandlarnas sida. Konsulten ska inte bara utreda hur etablering av extern handel kan påverka centrum, utan också vilka effekter det kan få på den lokala handeln i stort, arbetsmarknaden, tillväxten samt kommunens attraktionskraft.

Kostnaden för utredningen finansieras genom medel som avsatts för detaljplanen Åmål 4:1, den så kalla Vitsippekullen.

Representanter för det borgerliga minoritetsstyret, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, samt Sverigedemokraterna yrkade på bifall till arbetsutskottets förslag på utredning. Övriga partiföreträdare sa ingenting alls.

Lars-Olof Ottosson (C) yrkade på och fick bifall för att ordet ”externt” ändrades till ”externa”, då andra områden än Vitsippekullen kan bli aktuella som nya handelsområde.

Nu ska det utredas hur nya butiker vid E45-rondellen kan drabba centrumhandeln

Artikeltaggar

ÅmålBrott, lag och rättCenterpartietDetaljplanerE45HandelKommunstyrelsenKristdemokraternaLars-Olof OttossonLiberalernaMichael KarlssonModeraternaSverigedemokraternaUtredningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.