Hoppa till huvudinnehållet

Nedgång för turismen i Åmål – men hotellen går på högvarv: ”Bättre än i fjol”

Publicerad:
Åmål hade totalt sett färre övernattande turister i sommar. Men på hotellen har det varit bättre beläggning, menar ägaren Lasse Orava.
Åmål hade totalt sett färre övernattande turister i sommar. Men på hotellen har det varit bättre beläggning, menar ägaren Lasse Orava. Foto: Andreas Dagström

Jämfört med 2022 har årets turistsäsong, precis som vädret, varit märkbart svalare i Åmål. Antalet gästnätter sjönk med över 13 procent under den viktigaste månaden. Samtidigt går stadens hotell på högvarv.

– Våra siffror ser bättre ut än i fjol, säger hotellägaren Lasse Orava.

Västsvenska turistrådets statistik släpar visserligen efter men med tanke på det usla vädret augusti bjöd på, lär kommande rapport inte ändra det faktum att färre turister än i fjol valde Åmål. Antalet nattgäster var officiellt 11–15 procent färre under maj-juli.

Hur ser då läget ser ut för de lokala hotellen? På rak arm är intrycket mer positiv än i de kommunövergripande sammanställningarna:

– Sommaren har varit riktigt bra. För oss pågår den fortfarande och vi har ännu inte hunnit sammanställa siffrorna. Men det ser bättre ut än i fjol, säger Lasse Orava som tillsammans med hustrun Elisabeth driver Stadshotellet, Hotell Dalhall och Forsbacka golfhotell.

Forsbacka är nytt för er. Hur har den fungerat ihop med övriga verksamheter?

– Jättebra. Vi behövde ett sådant komplement.

Hotellägaren Lasse Orava har ännu inte hunnit sammanställa statistik över sommaren. Men känslan är god.
Hotellägaren Lasse Orava har ännu inte hunnit sammanställa statistik över sommaren. Men känslan är god. Foto: Andreas Dagström

I Dalsland som helhet noterades sammanlagt 19 385 gästnätter under juli, den hetaste semestermånaden. Det är 55 färre än i fjol men också flera tusen bättre än åren före coronan.

Vad skulle kunna få turismen i Åmål och Dalsland att ta ytterligare ett steg framåt?

– Fler samarbeten. Vi måste göra mer tillsammans för att nå ut, säger Lasse Orava. Tillsammans är man alltid starkare.

Har ni några sådana plattformar i dag?

– NWT är en jättebra partner. Annars är det primärt genom Visit Dalsland och sociala medier som vi jobbar med vår synlighet.

Bara Mellerud värre

Åmål är den Dalslandskommun som tappat näst flest gästnätter på helårsbasis, visar turistrådets sammanställning. Bara Mellerud är marginellt mer drabbat med en nedgång på 5 procent mot minus 4,6 procent för Åmål.

Samtidigt har Mellerud både bättre rumskapacitet, 3 876 kontra 3 038 rum, och ett högre totalantal gästnätter, sammanlagt 14 106 stycken mot 11 275 stycken fram till utgången av juli.

Välbesökta Vita sandars camping bidrar till att Mellerud har fler övernattande turister än Åmål. Örnäs camping är en lilleputt i jämförelse.
Välbesökta Vita sandars camping bidrar till att Mellerud har fler övernattande turister än Åmål. Örnäs camping är en lilleputt i jämförelse. Foto: Jan Andersson

Allra flest gästnätter hittills i år har Bengtsfors haft med 16 660. Det är 14,1 procent fler än vid motsvarande tidpunkt 2022.

För Dals-Ed och Färgelanda redovisas ingen statistik, då de har för få turistanläggningar.

– För vår del ser det bra ut även framåt, säger Lasse Orava, om bokningsläget på Åmåls hotell.

Har ni återtagit tappet från pandemiåren?

– Ja, alla utländska gäster är tillbaka och det gäller på helårsbasis.

I Dalslandskommunerna svarar utländska besökare för nära 30 procent av gästnätterna. Flest kommer som väntat från Norge, medan kineserna, italienarna och spanjorerna går att räkna på några få händer.

– Danskarna är nog den grupp som ökat i år, säger Lasse Orava.

Troligtvis hänger det ihop med den svaga svenska kronan. Här räcker danskarnas semesterkassa 50 procent längre än på hemmaplan.

Ackumulerat ser läget totalt sett ljust för Dalslands besöksnäring. Från årsskiftet och fram till utgången av juli uppgick antalet gästnätter i Åmål, Mellerud och Bengtsfors till 50 537 stycken. Det är drygt 800 fler än under motsvarande period i fjol.

Gästnätter i Åmål 2023 (jämfört med 2022)
Maj1 680 (-11,4%)
Juni2 081 (-15,9%)
Juli3 652 (-13,5%)
Härifrån kom de övernattande turisterna i Dalsland i juli, topp sju
NationalitetAntal gästnätter
Sverige13 756
Norge2 353
Danmark846
Tyskland745
Nederländerna493
Schweiz220
USA201

Artikeltaggar

ÅmålDalhallDalslandHotellLasse OravaMellerudNäringslivResorSociala medierStatistikTurismVisit Dalsland

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.