Hoppa till huvudinnehållet

Flera år i fängelse efter våldsturné i Dalsland

Publicerad:
Tre män döms till fängelsestraff efter en våldsturné i Dalsland.
Tre män döms till fängelsestraff efter en våldsturné i Dalsland. Foto: Micke Larsson/TT

Det blir flera år i fängelse för var och en av de tre män från Mellerud som i våras gjorde sig skyldiga till en serie grova våldsbrott i Dalsland.

Två av männen döms vardera till sex år och nio månaders fängelse, medan den tredje mannen döms till fängelse i fem och ett halvt år.

En av männen utvisas även ur landet.

Det var i början av maj som de tre männen gjorde sig skyldiga till en serie grova brott på flera olika orter i Dalsland. Våldsturnén inleddes i Ed, där de tre männen bröt sig in i en bostad och hotade mannen som bodde i huset till livet, innan de släpade honom från en säng och slog och sparkade honom mot både kroppen och huvudet.

Utpressning och misshandel

Turnén fortsatte till Bengtsfors. Även där bröt de tre männen in sig i en bostad och slog mannen i huset med både knogjärn och hammare och förde bort honom i en bil. Under bilfärden ska de tre männen ha fortsatt misshandeln och även krävt den misshandlade mannen på totalt 200 000 kronor för en påstådd skuld.

Misshandlade funktionsnedsatt

Våldsturnén avslutades med att de tre männen bröt sig in i en bostad i Åsensbruk där de misshandlade en funktionsnedsatt man som bland annat blev slagen med basebollträ och fick en kabel åtdragen om halsen. En del av våldet ska ha skett när mannen låg på golvet.

Under utredningens gång har både dopnings- och narkotikapreparat som tillhör männen påträffats.

De tre männen döms nu alla av en enig tingsrätt i Vänersborg. Männen har förnekat majoriteten av åtalspunkterna.

Fängelsestraff

En av de män som döms är i 30-årsåldern och förekommer sedan tidigare flitigt i brottsregistret. Han döms bland annat för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och misshandel av mannen i Ed, grov misshandel, människorov och försök till utpressning av mannen i Bengtsfors, grovt rån, grovt rattfylleri och narkotikabrott i Åsensbruk. Han får fängelse i sex år och nio månader och ska även betala närmare en halv miljon kronor i skadestånd till brottsoffren.

En man som är i 25-årsåldern döms för liknande brott. Även han ska sitta i fängelse i sex år och nio månader och döms att betala ett skadestånd på drygt en halv miljon kronor till brottsoffren. Han utvisas även ur Sverige.

Den tredje dömde mannen är i 50-årsåldern och får ett något kortare straff. Han döms till fängelse i fem och ett halvt år och ska betala ett skadestånd på knappt en halv miljon kronor till brottsoffren.

Man låg och sov i sin bostad – blev pistolhotad och slagen med hammareFyra män nu anhållna för rån – kan ha koppling till hammarattackFyra män häktade misstänkta för rån – kopplas till grov misshandel

Artikeltaggar

BengtsforsBrott, lag och rättEdMellerudMisshandelOlaga hotUtpressning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.