Hoppa till huvudinnehållet

Tösse bäst i stan – så är läget hos de lokala klubbarna

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Tösses andraplats i division 4 västra i fjol, strax bakom Åmotfors IF, räckte för att laget skulle ta klivet upp i division 3.
Tösses andraplats i division 4 västra i fjol, strax bakom Åmotfors IF, räckte för att laget skulle ta klivet upp i division 3. Foto: Per Bäckström

Tösse IF förbereder sig för sin första säsong i division 3 medan Åmåls IBK börjar om i division 5 – med två lag. På damsidan laddar Åmåls IBK/Billingsfors för ytterligare en säsong i division 2. På försäsongen har de bland annat slagit det norska elitlaget Östensjö IBK.

När Åmåls IBK självmant valde att kliva ner några hack i seriehierarkin är det numera Tösse IF som är det högst rankade laget i kommunen på herrsidan. Efter fjolårets andraplats i division 4 står laget nu inför sin första säsong i division 3 Värmland.

– Det är kul. Det gör att spelare vill komma till oss. Vi har fått in fyra-fem nya, riktigt bra spelare, så det ser bra ut, säger tränaren Niklas Nilsson.

Bland andra handlar det om Robin Andersson och Eddie Gamnis som ansluter från Åmåls IBK och Pontus Nilsson som gör comeback.

Har inlett matchandet

Efter några veckors träning inledde Tösse säsongens matchspel med träningsmatch mot division 2-laget Grums IBK för ett par veckor sedan. Trots förlust med 11–7 fanns det mycket att ta med sig från matchen, menar Niklas Nilsson.

– Det såg ganska bra ut. Grums är ju starka fysiskt och stundtals välspelande. Det fanns mycket bra att ta med sig från den matchen.

Laget har även försökt få till en träningsmatch nu till helgen, men trots idoga försök har tränaren inte fått napp.

– Jag har försökt med åtta–tio lag, men ingen har möjlighet. Vissa har inte ens börjat träna. Det får bli en internmatch istället.

Tösse kommer även att ha ett utvecklingslag i seriespel, i division 5 västra Värmland.

Åmål/Billingsfors laddar för sin andra säsong i division 2 Värmland.
Åmål/Billingsfors laddar för sin andra säsong i division 2 Värmland. Foto: Pontus Nordwall

Åmåls IBK/Billingsfors IBK drog igång säsongen med dubbla matcher, en uddamålsförlust och en uddamålsseger, mot det norska laget norska laget Östensjö IBK i slutet av augusti.

– Vi spelade mot ett norskt elitlag som var här på träningsläger. Det var två jämna matcher, säger Niklas Larsson, en av ledarna.

Utöver fredagens match mot Lysvik och en minicup i Årjäng en vecka före seriepremiären har laget inga träningsmatcher planerade inför seriepremiären.

– Vi har många fotbollstjejer så det är svårt att få till träningsmatcher.

Åmåls IBK har även anmält ett juniorlag, Åmåls IBK DJ17, till seriespel i Västsvenska IBF. Många av spelarna kommer därmed att spela växelvis med senior- och juniorlaget.

– Jag tror och hoppas att vi får till det att spela i två serier. 08–09-tjejerna hade inte fått lag annars.

Återvändare i Åmåls IBK

Åmåls herrar lyckades kvala sig kvar i tvåan efter en tung fjolårssäsong. Trots det valde laget att lämna division 2 för att istället börja om med två lag i division 5 i år, A-laget i den centrala serien och utvecklingslaget i den västra serien.

Omstarten har fått en rad rutinerade spelare att plocka fram innebandyklubban igen så årets upplaga av Åmål väntas bli en härlig mix av ungdomlig entusiasm och stabil rutin.

Vem som kommer att leda lagen är ännu inte spikat. Det lutar åt en lösning där någon eller några av spelarna håller ihop det, säger klubbens ordförande Mikael Karlsson.

– Det får bli en mellansäsong i år. Det är svårt att hitta en huvudtränare som vill leda laget i division 5.

Robin Andersson följer inte med Åmåls IBK ner i division 5. Istället väntar spel med nyblivna division 3-laget Tösse IF.
Robin Andersson följer inte med Åmåls IBK ner i division 5. Istället väntar spel med nyblivna division 3-laget Tösse IF. Foto: Roger Pettersson

Lagens inplanerade träningsmatcher

Tösse IF

15 september: Åmåls IBK U – Tösse IF U

22 september: Tösse IF – Säffle SK

23 september: Cup i Årjäng

1 oktober: Hultsberg IBF U – Tösse IF (seriepremiär)

Åmåls IBK/Billingsfors IBK

8 september: Å/B - Lysvik

24 september: Cup i Årjäng

1 oktober: Hultsberg IBF – Å/B (seriepremiär)

Åmåls IBK

9 september: Dottevik – Åmåls IBK

29 september: Åmåls IBK - Säffle SK

8 oktober: Åmåls IBK – Säffle SK U (seriepremiär)

Serierna

Herrar division 3

Arvika IBF U

BK Vålberg

BKI Sunnanå

Hultsberg IBF U

Munkfors IBK

Olsäters SK

SK Örnen

Skattkärrs IK U

Tösse IF

Åmotfors IF

Herrar division 5 central

Åmåls IBK

Edebäck IBF C

IBF Lesjöfors

Lysvik IBF U

Olsäters SK U

Säffle SK U

Åsmyra IBK U

Damer division 2

Dotteviks IF U

Filipstad IBK

Hertzöga BK

Hultsberg IBF

Kristinehamns IBF

Lysvik IBF

Nordmarkens IBF

Åmåls IBK/Billingsfors IBK

Artikeltaggar

Billingsfors IBKHultsberg IBFInnebandyLysvikMikael KarlssonNiklas NilssonSäffle SKTösseTösse IFÅmåls IBKÅrjäng

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.