Hoppa till huvudinnehållet

Genuin föreningsmänniska som fick ett långt och aktivt liv

Publicerad:
Kjell Pettersson var en genuin föreningsmänniska av den gamla stammen, som det inte finns så många kvar av i dag. Foto: Jan Andersson

Kjell Pettersson, Åmål, har avlidit i en ålder av 93 år. Han sörjes närmast av dottern Margita, barnbarnen Fredrik och Therese, samt barnbarnsbarn.

Kjell Petterson hade rötter i Värmland men var född i Åmål och förblev Åmål trogen hela livet, förutom en period för studier och lumpen i Kristinehamn.

Han växte upp på Högbergsåsen och blev tidigt intresserad av idrott. Friidrott var hans bästa gren men han spelade också fotboll och bandy.

Senare i livet bodde Kjell Pettersson på Karlberg, den mesta tiden i ett hus på Örnäs och så i radhus på Åbergsgatan. Kjell var sedan många år tillbaka änkeman.

Kjell Pettersson var verkligen en föreningsmänniska och det var ideella uppdrag han ägnade det mesta av sin fritid åt. Förutom att följa idrott live, förstås. Han missade sällan en A-lagsmatch med IFK Åmål. Kjell följde också gärna sina barnbarns idrottande, som fotboll och handboll.

Det var främst IFK Åmål och Lions Club som var hans föreningar. Han var mångårig ledare i IFK Åmål och under en period föreningens ordförande. Så fort han fick chansen att gå med i stödföreningen Gamla IFK:are (när man fyllt 35) så gjorde han det.

I Lions Åmål blev han medlem 1970 och han arbetade sedan ideellt för organisationen i över 50 år. 1983 valdes han till distriktsguvernör och under sju års tid satt han med i Lions nationella styrelse. I Lions hade han också internationella uppdrag.

1983 deltog Kjell Pettersson i Lions 66:e världskonvent i Honolulu på Hawaii.

Men Kjell Pettersson var också engagerad i många andra ideella sammanhang i Åmål, bland annat har han varit ordförande för Hjärt-Lungföreningen i Åmål och SPF Åmåliterna.

Uppdragen har varit många. Han var också under många år revisor i Dalslands Fotbollförbund.

Jag träffade Kjell Petterson många gånger i mitt yrke. Jag minns särskilt hans engagemang för FUB:s julfester, som under en period var en tradition. Då var det särskilt viktigt att PD kom.

Kjell Pettersson var en genuin föreningsmänniska av den gamla stammen som det knappt finns några kvar av i dag. Alltid villig att ställa upp som förtroendevald, alltid villig att hjälpa till. Timid, med ett gott hjärta, alltid vänlig och trevlig. Han värnade om de svaga och utsatta.

Artikeltaggar

ÅmålDalslands FotbollförbundDödsfallFUBHonoluluIdrottIFK ÅmålKarlbergLions

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.