Hoppa till huvudinnehållet

Doft av hembakat spreds från hembygdsgården när traditionell bakdag firades

Publicerad:
Bakdagen har blivit en tradition i Ånimskog. I lördags var det dags igen och Anette Hjort gräddade på för fullt. Foto: Inger Larsson

Ugnen gick varm när Dalslandskakorna gräddades under den traditionsenliga bakdagen i Ånimskog i lördags. Förutom att mumsa på den dalsländska specialiteten kunde de många besökarna också svänga till låtar från 1950- och 60-talet, framförda av Timmie Spångberg från Säffle.

Lördagen som varit var inte vilken lördag som helst. Det var nämligen den andra lördagen i september, och då infaller den sedvanliga bakdagen i Ånimskog – dessutom i samband med landsbygdsveckan.

Tidigt på morgonen eldades den varma bakugnen i hembygdsgården igång och ur kökspersonalen hittades bland andra Jan Olsson och Anette Hjort.

Totalt kom ett 50-tal personer för att äta dalslandskaka och lyssna på artisten Timmie Spångberg när det vankades bakdag i lördags.
Totalt kom ett 50-tal personer för att äta dalslandskaka och lyssna på artisten Timmie Spångberg när det vankades bakdag i lördags. Foto: Inger Larsson

Redan klockan nio på förmiddagen hade de första Dalslandskakorna gräddats och ända fram till eftermiddagen serverades ett 70-tal nybakta kakor till de omkring 50 besökarna.

Säfflepojk uppträdde

För besökarna fanns också kaffeservering bland borden utanför hembygdsgården i Ånimskog. Dessutom framträdde den skicklige musikern Timmie Spångberg från Säffle och sjöng låtar av bland andra Elvis Presley, Buddy Holly och Sven-Ingvars till publikens förtjusning.

Bakdagen avslutades med att köksansvariga Jan Olsson, Anette Hjort och Mona-Lisa Wijk fick ett särskilt varmt tack för sina insatser.

Jan Olsson och Anette Hjort gräddade dagens kakor.
Jan Olsson och Anette Hjort gräddade dagens kakor. Foto: Inger Larsson
Bakugnen var igång tidigt på morgonen.
Bakugnen var igång tidigt på morgonen. Foto: Inger Larsson
Ett 70-tal dalslandskakor gräddades.
Ett 70-tal dalslandskakor gräddades. Foto: Inger Larsson
Timmie Spångberg underhöll med låtar av bland andra Elvis Presley och Sven-ingvars.
Timmie Spångberg underhöll med låtar av bland andra Elvis Presley och Sven-ingvars. Foto: Inger Larsson
Utanför hembygdsgården serverades kaffe till dalslandskakorna.
Utanför hembygdsgården serverades kaffe till dalslandskakorna. Foto: Inger Larsson

Artikeltaggar

ÅnimskogArtisterBuddy HollyElvis PresleyNöje/KulturSäffleSven-IngvarsTimmie SpångbergTraditioner

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.