Hoppa till huvudinnehållet

Ivo-kritik efter dödsfall – läkaren har fråntagits legitimationen

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot läkaren som skrev ut dalslänningen från sjukhuset dagen innan han sen avled. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Dagen efter att en dalslänning skrevs ut från sjukhuset avled han. Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot läkaren som skrev ut patienten, men kritiserar också bristande samordning mellan vårdgivarna.

Läkaren hade redan fråntagits legitimationen efter att Ivo även tidigare påpekat brister i en rad patientfall.

Dalslänningen hade en komplex sjukdomshistoria, med många vårdgivare inblandade under lång tid. Den här gången vårdades han på sjukhus efter att ha förts dit akut med ambulans och hade när han skrevs ut varit inlagd på vårdavdelning i en vecka. Dagen efter att han kom hem avled han.

En anhörig har anmält vården, hur behandlingen gick till och hur samordningen mellan de olika vårdgivarna fallerat.

Brast i ansvar

Efter sin granskning har Ivo kommit fram till att det fanns brister när ansvarig läkare på sjukhuset bedömde att dalslänningen var klar att skrivas ut från sjukhuset. Läkaren som bedöms ha brustit i sitt ansvar har efter händelsen emellertid redan fråntagits sin legitimation efter prövning av en rad andra patientfall på olika platser i Sverige.

Ivo riktar också kritik mot samordningen mellan vårdgivarna inför utskrivningen från sjukhuset. Det var inte klarlagt vem som hade ansvaret för patienten, vårdcentralen eller sjukhuset. Det var planerat olika stödinsatser parallellt, men det framgår till exempel inte av dokumentationen när de skulle börja.

Även vården i primärvården och specialistöppenvården var anmäld, men där har inte Ivo hittat brister.

Gemensamt ansvar

Men Ivo poängterar vårdgivarnas gemensamma ansvar för att samordna insatserna, särskilt för personer som har så många olika vårdkontakter. Vårdgivarna ska tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet. Där ingår att följa upp att vård som remitterats, föreslagits eller som nämns i journaler också faktiskt genomförs.

Delar av den anhörigas Ivo-anmälan går längre tillbaka i tiden, men Ivo prövar inte händelser som är mer än två år gamla. Det har även tidigare gjorts en Ivo-prövning som gäller vården av dalslänningen.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgSjukvårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.