Hoppa till huvudinnehållet

Överklagat beslut om omhändertagande av hund fick avslag

Publicerad:
Ägaren till de två omhändertagna hundarna i Säffle överklagar beslutet gällande den ena hunden – fick avslag.
Ägaren till de två omhändertagna hundarna i Säffle överklagar beslutet gällande den ena hunden – fick avslag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Länsstyrelsen i Värmland beslutade i slutet av juni att omhänderta två hundar från en adress i Säffle 2 omhändertagandet verkställdes omedelbart. Nu har ägaren överklagat beslutet gällande den ena hunden – men fick avslag.

Det var den 28 juni i år som länsstyrelsen gjorde en kontroll på en adress i Säffle efter en anmälan från Polismyndigheten. Anmälan gällde två hundar som lämnats kvar på adressen, och vid kontrollen framkom det att så var fallet. Ägaren hade kvarlämnat två hundar av större ras. Länsstyrelsen beslutade omedelbart att omhänderta dessa hundar.

Ägaren överklagade till Förvaltningsrätten i Karlstad, och nu har domen kommit; Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

Länsstyrelsen angav som skäl för beslutet i huvudsak att klaganden utsatt hundarna för lidande genom att ha övergivit dem. Så här ståtrdet i domen: ”Det var var utsiktslöst att lidandet blev avhjälpt då hundarna var utan tillsyn och skötsel och klagande inte kunnat nås.”

Vill ha tillbaka ena hunden

Klagande överklagade dock länsstyrelsens beslut om omedelbart omhändertagande av den ena hunden. ”Ägaren för fram att denne har kapacitet att ta hand om den ena hunden och att denne hellre vill ha hem hunden än att den säljs vidare eller avlivas.” Länsstyrelsen vidhåller sitt beslut.

Frågan i målet var om förutsättningarna för att omhänderta hunden var uppfyllda vid tidpunkten för länsstyrelsens beslut om omhändertagande. I domen lyder det:

”Förvaltningsrätten finner inte skäl att ifrågasätta de beskrivna förhållandena vid kontrollen den 28 juni 2023. Mot bakgrund av att klaganden lämnat hunden utan tillsyn och skötsel under en längre tid och utan att säkerställa att någon annan tog hand om hunden, finner förvaltningsrätten att hunden varit utsatt för lidande.”

Hänsyn tas också av länsstyrelsens uppgift om att ägaren inte gått att nå på hemadressen och att länsstyrelsen inte hade något telefonnummer till denna. Dessutom till hundens omedelbara behov av tillsyn och skötsel, bedömer förvaltningsrätten att länsstyrelsen haft fog för sitt beslut att omedelbart omhänderta hunden.

Förvaltningsrätten beslutar därmed att överklagandet ska avslås.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHusdjurKarlstadÖverklagandenPolitikSäffleVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.