Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls fjärrvärme bland de dyraste i regionen – långt över rikssnittet

Publicerad:
Åmål har förhållandevis dyr fjärrvärme. Bilden togs i samband med att fjärrvärmeledningar drogs om på Västerlånggatan.
Åmål har förhållandevis dyr fjärrvärme. Bilden togs i samband med att fjärrvärmeledningar drogs om på Västerlånggatan. Foto: Fredrik Tacacho

Fjärrvärmepriserna når, precis som mycket annat, nya rekordnivåer. Under 2023 har kostnaden stigit med 15 procent i Åmåls kommun, vilket är bland den åttonde största ökningen ur ett regionalt perspektiv.

Om du vill ha billig fjärrvärme utan att lämna Västra Götaland, då ska du bo i en stad som börjar på S. Det visar Nils Holgerssongruppens senaste sammanställning. Skövde och Stenungsund är överlägset billigast per megawattimme, följt av Skara.

I dessa kommuner kostar det mellan 9 768 kronor och 10 341 kronor att förse en standardlägenhet med fjärrvärme under ett års tid.

Större delen av Dalsland återfinns som så ofta på den negativa rankinghalvan, om än en bit under de allra värsta. Dyrast är Dals-Ed, på nionde plats i regionen, följt av Åmål på elfte plats. Bengtsfors är 30:e dyrast, eller 20:e billigast, beroende på perspektiv, medan Färgelanda och Mellerud saknar fjärrvärme.

Bara sju är värre

Syftet med Nils Holgerssongruppens sammanställning är att visa på prisökningsskillnader. I regionen som helhet har fjärrvärmekostnaden ökat med 8,3 procent under 2023.

Noteringen är något högre än för riket i stort men klart lägre än i Åmål där leverantören Statkraft Värme AB höjt fakturorna med 15,1 procent. Bara i sju andra kommuner har ökningen varit större.

För närvarande kostar det 13 287 kronor per år att värma en Åmålslägenhet av standardstorlek med fjärrvärme.

Allra dyrast fjärrvärme i regionen har Härryda. Där kostar det nästan 2000 kronor mer att värma sin lägenhet.

Noterbart är att de tio billigaste kommunerna äger sina egna värmebolag.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunDalslandFjärrvärmeHärryda kommunMiljöStatkraft

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.