Hoppa till huvudinnehållet

Dubbla finaler för SSÅV – Champions League och Allsvenskan ska avgöras

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
SSÅV tog en överraskande sjätteplats i Champions League-kvalet i Berlin och seglar nu till helgen final i Köpenhamn.
SSÅV tog en överraskande sjätteplats i Champions League-kvalet i Berlin och seglar nu till helgen final i Köpenhamn. Foto: Adam Burdylo [fcm]

En hektisk tävlingshelg väntar för Segelsällskapet Åmålsviken – final i både Womens Champions League och Seglingsallsvenskan.

– Det ska bli väldigt kul att åka ner och köra en sån här stor grej, säger Frida Jansson, taktiker i Champions League-besättningen.

Två stora tävlingar samma helg kan bli svettigt för en mindre klubb som SSÅV men med god planering och lite hjälp från Ljungskile Segelsällskap , så har det löst sig fint.

– Vi har vetat om det ett tag så vi planerade redan tidigt för detta, säger Tomas Skålén i SSÅV.

Sexa i kvalet

Under valborgshelgen lyckades SSÅV kvala in till finalen i Womens Champions League för J70-båtar, efter en sjätteplats vid kvaltävlingarna i Berlin. Då hade SSÅV-seglarna Frida Jansson, Signe Pettersson och Louise Gustafsson, sällskap av den rutinerade duon Clara Svensdotter och Beata Törneman från Stenungssunds SS. De kommer inte att vara med i helgens final i Köpenhamn.

Beata Törneman blir istället en konkurrent då hon kommer att agera rorsman för Göteborgs Kungliga Segelsällskap i samma tävling. Clara Svensdotter kommer att ha samma roll för Stenungsunds SS i seglingsallsvenskan under helgen.

SSÅV laddar för final i Women´s Champions League.
SSÅV laddar för final i Women´s Champions League.

I stället hoppar SSÅV:s Emilia Sjöberg och Hanna Wallström från Ljungskile Segelsällskap in i SSÅV-båten. Hanna Wallström, som seglade CL-finalen med Ljungskile förra året, är rorsman medan Frida Jansson sköter taktiken.

– Jag har inte behövt vara det tidigare så det blir lite nytt, men vi har många ögon på båten så det ska nog rulla på, säger Frida Jansson.

Få gemensamma träningar

Då endast två av fem i besättningen bor i Åmål på heltid har det varit svårt att få till gemensamma träningspass inför finalen.

– Vi har hunnit träna ihop lite grann i alla fall. Och så ska vi åka ner och få ett pass innan tävlingen också, säger Frida Jansson.

Under fredagen, lördagen och söndagen körs ett stort antal race om åtta båtar i varje. Därefter går de främsta lagen vidare till en final, senare under söndagen.

Totalt är det 29 lag som har kvalat in till finalen. SSÅV och Göteborgs Kungliga Segelsällskap är de enda svenska lagen i finalen.

Att sätta upp ett resultatmål är svårt, menar Frida Jansson, men en mittenplacering hade laget varit nöjt med.

– Vi är ganska färska så den största och viktigaste ambitionen är att ha roligt.

Final i Strängnäs

Samtidigt som SSÅV-tjejerna möter Europaeliten i Danmark beger sig ett annat SSÅV-gäng till Strängnäs för den fjärde och sista deltävlingen i seglingsallsvenskan.

Efter en tredje-, en åttonde- och en femteplacering i de tidigare deltävlingarna är de regerande mästarna SSÅV bra med inför vad som verkar bli en dramatisk finalsegling.

Hjuviks Båtklubb leder den allsvenska tabellen inför finalen, med sex poängs försprång till Sotefjordens SS och SSÅV. Ytterligare en poäng bakom gäckar Strängnäs SS, Göteborgs KSS och Kungliga SSS.

– Det känns svårt att ta Hjuvik, då ska de göra en väldigt dålig tävling. De kommer med ett bra lag också, så det är inte så sannolikt. Sedan är det fem lag som slåss om andra- till sjätteplatsen. Det kommer att bli spännande, säger SSÅV:s rorsman Tomas Skålén.

Övriga i SSÅV-laget är: Fredrik Pettersson, Gustav Skålén, Katrin Steverding och Elin Simonsson, som är tillbaka i laget efter ett par års paus.

Hur är känslan inför finalen?

– Vi har en bra känsla. Vi är samtränade och har fått mycket bra träning på sensommaren. Jag och Fredrik har varit iväg och tävlat en del så vi är i ”tävlingsmood” kan man säga, säger Tomas Skålén.

Med många och täta race gäller det att hålla en hög lägstanivå om man vill vara med och fajtas om medaljerna.

– Kan man hålla sig på topp tre i racen så är man med i toppen.

Seglingsallsvenskan har gästat Strängnäs och Mälaren tidigare, för några år sedan, men det var före SSÅV:s tid i landets högsta serie.

– Det enda jag vet är att det är ett litet och trångt seglingsområde. Det kommer bli skiftande vindar både i riktning och styrka, men det är vi vana vid från Åmålsviken, säger Tomas Skålén.

I fjol lyckades SSÅV överraskande ta hem Seglingsallsvenskan. Inför årets sista tävling har Hjuvik en betryggande ledning, men där bakom är SSÅV med och fajtas om medaljerna.
I fjol lyckades SSÅV överraskande ta hem Seglingsallsvenskan. Inför årets sista tävling har Hjuvik en betryggande ledning, men där bakom är SSÅV med och fajtas om medaljerna. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

BåtarGöteborgs Kungliga SegelsällskapKöpenhamnLjungskile SegelsällskapMedaljerSeglingSportSSÅVStenungsundSträngnäsTomas Skålén

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.