Hoppa till huvudinnehållet

Han tar fajten mot en destruktiv machokultur: ”Vi har alla ett gemensamt ansvar”

Publicerad:
Författaren, journalisten och samhällsdebattören Atilla Yoldas besökte på torsdagen Karlbergsgymnasiet i Åmål för att prata om machokultur, mansideal, jämställdhet och normer.
Författaren, journalisten och samhällsdebattören Atilla Yoldas besökte på torsdagen Karlbergsgymnasiet i Åmål för att prata om machokultur, mansideal, jämställdhet och normer. Foto: Fredrik Tacacho

Den traditionella machomansrollen är destruktiv, både för männen själva och deras omgivning. Det budskapet skickade jämställdhetsaktivisten Attila Yoldas med eleverna när han föreläste på Karlbergsgymnasiet på torsdagen.

– Machokulturen har gjort oss till experter på att bita ihop när vi mår dåligt, säger han.

”Riktiga män” gråter inte, de visar sig inte sköra, de söker inte hjälp om de mår dåligt och Gud förbjude om de skulle få för sig att säga: ”Jag älskar dig” till en killkompis.

Men det är just den här traditionella mansnormen som gör att många killar och män inte mår bra i dag, menade Attila Yoldas när han på torsdagen besökte Karlbergseleverna med föreläsningen ”Från en kille till en annan” – om machokultur, mansideal, jämställdhet och normer.

Män med traditionella mansideal är mindre benägna att söka hjälp om de mår dåligt. Det är därför ingen tillfällighet att var tredje man har problem med ångest och oro i dag, sa Attila Yoldas och hänvisade till statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Att gå till elevhälsan för att man mår dåligt behöver inte vara mer dramatiskt än att man går till vårdcentralen om man har ont i knät.

Journalisten, författaren, aktivisten och debattören talar utifrån egen erfarenhet. Under uppväxtåren led han av ångest och det dröjde till han var 21 år som han tog mod till sig och sökte hjälp.

”Gemensamt ansvar”

En annan mindre charmig sida av machokulturen som Attila Yoldas lyfte är den negativa kvinnosynen.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar att stoppa den här skiten. Vi killar och män har ett extra stort ansvar, speciellt när vi är bland andra killar och män.

Det gäller att ta tag i de här bitarna i tid, innan de sexistiska skämten övergår i trakasserier, hot och misshandel och, i värsta fall, våldtäkt och mord, menade han.

Dagens föreläsare, Katarina Bäckström från Kvinnojouren Frida och Atilla Yoldas flankerade av skolans kuratorer Christina Brask, Josefine Englund Björk och Roberth Eléhn.
Dagens föreläsare, Katarina Bäckström från Kvinnojouren Frida och Atilla Yoldas flankerade av skolans kuratorer Christina Brask, Josefine Englund Björk och Roberth Eléhn. Foto: Fredrik Tacacho

Attila Yoldas är i grunden journalist på bland annat Expressen men en stor del av hans tid i dag går just till att föreläsa på skolor, ofta högstadieskolor. Även om det fortfarande är en lång väg att gå gällande de här frågorna görs det framsteg, menar han.

– Det är en mycket större medvetenhet och engagemang jämfört när jag själv var i elevernas ålder.

Han uppmanar alla att ta sitt ansvar.

– Jag tycker att alla ska driva de här frågorna där man är, att man tar det vidare om det är någon som beter sig illa.

Vad hoppas du att eleverna får med sig från din föreläsning?

– Att de känner sig stärkta och känner ett ansvar för en nolltolerans kring det jag har pratat om.

Samtliga elever fick ta del av föreläsningen, som arrangerades av elevhälsan på Karlberg. En av dem var Muhidin Hashi som läser tredje året på ekonomiprogrammet.

– Det var bra och viktigt, säger han.

Upplever du att det finns en machokultur på skolan?

– Nej, jag har inte märkt av det så mycket här.

Muhidin Hashi var en av eleverna som lyssnade på Attila Yoldas föreläsning. ”Bra och viktigt”, var Muhidins omdöme efter föreläsningen.
Muhidin Hashi var en av eleverna som lyssnade på Attila Yoldas föreläsning. ”Bra och viktigt”, var Muhidins omdöme efter föreläsningen. Foto: Fredrik Tacacho

Många elever fick även möjlighet att lyssna till Katarina Bäckström från Kvinnojouren Frida i Säffle. Hon berättade om deras verksamhet, om mäns våld, ungas relationer och hur utsatta kvinnor kan få stöd.

Temadagen avslutades med talkshowen ”Let´s talk Karlberg” där Attila Yoldas och Katarina Bäckström svarade på elevernas frågor som skickats in anonymt via det webbaserat presentationsverktyget Menti. Skolans kuratorer Josefine Englund Björk och Roberth Eléhn modererade samtalet.

En av frågorna som ställdes, och som Attila Yoldas nästan alltid får frågor om, är hur han ser på manskulten kring Andrew Tate – en influencer som med sina kontroversiella och sexistiska åsikter har höjts till skyarna i vissa kretsar. Detta trots att han samtidigt har åtalats misstänkt för människohandel, våldtäkt och organiserad brottslighet.

– Det han gör är fel på så många plan. Det finns män som säger att de fått hjälp genom honom, men det finns så många andra förebilder, säger Attila Yoldas.

Attila Yoldas visade klipp på sina kompisars reaktioner efter att han sagt att han älskade dem. ”Jag blir alltid lika glad när jag ser de här klippen. Vänskapen blev ännu starkare efter det här”, säger han.
Attila Yoldas visade klipp på sina kompisars reaktioner efter att han sagt att han älskade dem. ”Jag blir alltid lika glad när jag ser de här klippen. Vänskapen blev ännu starkare efter det här”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Atilla Yoldas och Katarina Bäckström svarade på elevernas frågor. Josefine Englund Björk ledde samtalet tillsammans med kuratorkollegan Robert Eléhn.
Atilla Yoldas och Katarina Bäckström svarade på elevernas frågor. Josefine Englund Björk ledde samtalet tillsammans med kuratorkollegan Robert Eléhn. Foto: Fredrik Tacacho
Efter föreläsningen hölls ett panelsamtal med Atilla Yoldas, samt Katarina Bäckström från Kvinnojouren Frida, som svarade på elevernas frågor. Skolans kuratorer Josefine Englund Björk och Roberth Eléhn modererade samtalet.
Efter föreläsningen hölls ett panelsamtal med Atilla Yoldas, samt Katarina Bäckström från Kvinnojouren Frida, som svarade på elevernas frågor. Skolans kuratorer Josefine Englund Björk och Roberth Eléhn modererade samtalet. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålAndrew TateAtilla YoldasBrott, lag och rättExpressenFolkhälsomyndighetenFörfattareJämställdhetJosefine Englund BjörkKarlbergKarlbergsgymnasietMisshandelSäffleVåldtäkt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.