Hoppa till huvudinnehållet

Plåtlador en deprimerande syn

Publicerad:
Plåtlador utmed vägarna finns det gott om,. menar insändarskribenten. Här Guttane i Säffle. ARKIVBILD Foto: Albin Norén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Åmåls kommun skall enligt en artikel i PD anlita experter för att utreda konsekvenserna för den lokala handeln om kommunen fullföljer en fortsatt etablering utanför centrum av handelshus.

Vad som sker och hur det blir vet vi alla som rört oss runt om i landet. Vi möts vid infarterna till städerna av gråa plåtlador utan fönster, omgivna av asfalt, parkeringar – och i centrum möts vi av tomma affärslokaler.

En trist, för att inte säga en deprimerande, syn.

Åmåls kommuns förra plan för fortsatt exploatering av området vid västra infarten visade i en kartskiss att Åsen var raserad: Berg, träd, växter, allt jämnat med marken. En konsekvensanalys av detta fordrar experter och sakkunniga från flera områden än näringslivet.

Klimatforskare är en självklar grupp. Natur- och beteendevetare är andra. Jurister kan behövas för att tolka lagar och föreskrifter kommunallagen, miljöbalken, barnkonventionen. Forskningsrapporter från SLU ger material. Trafikverket har regelverk som beskriver hur buller och avgaser skadar djur, växter och människor. Det är aldrig tyst eller mörkt nära stora vägar och handelsområden.

Mycket finns redan för läsning. Inga nya undersökningar behöver göras men sakkunniga kan tas till hjälp för att tolka och ge underlag till kommunen.

Utan att vara en expert av något slag kan man gå till Åmåls arkiv och se på översiktsbilder från sent 1960-tal. Där finns bilder över västra Åmål. Man ser här hur hårt utnyttjad marken är idag. Så mycket natur är borta. Det som återstår är en smal remsa, Åsen. Att bevara denna skulle ge Åmåls kommun en möjlighet att rädda miljön och hälsan för de närmast boende. Åmål får en plats bland de kommuner som försöker att minska klimatkrisens konsekvenser.

Solweig E Johansson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBarnkonventionenNaturParkeringPolitikTrafikverketVäxter