Hoppa till huvudinnehållet

Växtbaserad skolmat är hälsosammare

Publicerad:
Kristinebergssskolan i Stockholm satsar på ekologisk skolmat. Insändarskribenten vill att skolan satsar på växtbaserad mat./ARKIVBILD Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu börjar höstterminen i Dalsland. Skolorna bör ta till sig av vetenskapen och storsatsa på vegetabilisk mat.

I somras lanserades nämligen de nordiska näringsrekommendationerna 2023, NNR, som tydligt visar vägen mot framtidens mer växtbaserade mat. NNR betonar vikten av en kost rik på grönsaker, frukt, fullkorn och baljväxter för både hälsans och miljöns skull. Växtbaserad mat har en mängd fördelar, inklusive minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes samt vissa cancerformer.

Växtbaserad kost främjar inte bara elevernas fysiska hälsa utan även deras kognitiva funktioner och inlärning. Genom att följa råden från NNR och ge eleverna möjlighet att utforska spännande och näringsrik mat från växtriket, ger skolorna ungdomarna verktyg att utveckla hållbara matvanor.

När skolorna väljer att servera kost fri från animalier bidrar de dessutom till minskade utsläpp av koldioxid och minskad vattenanvändning. Samtidigt skyddas djuren och den biologiska mångfalden. Genom att visa eleverna att mat inte behöver innebära att lantbruksdjur utnyttjas och dödas, fostrar vi en mer medveten och medkännande generation.

Låt höstterminen vara tiden då skolorna tar det viktiga steget att servera växtbaserad mat som standard för att ge eleverna bästa möjliga framtidsutsikter.

Jonas Norberg

Artikeltaggar

DalslandGrönsakerHjärt- och kärlsjukdomarKostSkola och utbildningSkolor