Hoppa till huvudinnehållet

Borgerlig Allians i Åmål håller hårt i pengarna – blygsamma satsningar nästa år

Publicerad:
Borgerlig Allians i Åmål har inga stora investeringsplaner för 2024. Från vänster: Lars Ottosson (C), Michael Karlsson (M), Peter Stenberg (L), Christer Törnell (KD), Ulla Berne (M).(Arkivbild från före valet)
Borgerlig Allians i Åmål har inga stora investeringsplaner för 2024. Från vänster: Lars Ottosson (C), Michael Karlsson (M), Peter Stenberg (L), Christer Törnell (KD), Ulla Berne (M).(Arkivbild från före valet) Foto: Fredrik Tacacho

Arbetet med att få ner sjukskrivningstalen fortsätter, likaså energieffektiviseringen. Men över lag präglas den borgerliga alliansens budgetförslag för Åmåls kommun av en hård ekonomisk verklighet.

Partierna i Åmåls kommun har nu lämnat in sina budgetförslag, alla utom Vänsterpartiet.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) har ända sedan han tillträdde betonat behovet av sparsamhet. Och den linjen följs benhårt av Åmåls kommuns styrande minoritet, Borgerlig Allians i Åmål – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – när de nu lägger fram sin andra budget sedan maktövertagandet.

Alla tillstymmelser till stora, nya, kostsamma, projekt lyser med sin frånvaro.

Flera faktorer

Alliansen förklarar:

– Budget 2024 påverkas av kostnadsökningar som kommer via ökade räntekostnader och energikostnader, som bland annat påverkar hyreskostnader för många av de fastigheter som behövs för driften. Detta i kombination med att löneökningar och allmänna prisökningar är väsentligt högre än prognosen för kommunens ökade intäkter, gör att 2024 års budget kommer att präglas av återhållsamhet.

Därutöver vill Alliansen pausa överskottsmålet om 1,5 procent.

Mindre sjukfrånvaro

Samtidigt betonas att vissa satsningar ändå ska genomföras. Det handlar bland annat om fortsättningar av redan påbörjade projekt. Bland dessa märks särskilt arbetet med att minska sjukfrånvaron bland kommunanställda.

Alliansen vill också utreda en förstärkning av kostenheten, fortsätta energieffektivisera gatubelysningen och att planerade satsningar på vatten- och avloppsnätet ska genomföras.

Skattesatsen föreslås lämnas oförändrad.

Små ändringar

Totalt har Åmål politiska minoritetsstyre en nämndbudget som omfattar 969,2 miljoner kronor. Det är 4,5 procent mer än i år, samtidigt som finansieringskostnaden väntas öka med 3,7 procent under 2024.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden är den nämnd som tappar störst del av kakan jämfört med i år (–3,7 miljoner kronor), följd av kultur- och utbildningsnämnden (–2,7 miljoner kronor).

Störst tillskott får teknik- och fritidsnämnden (+1,9 miljoner kronor).

Socialdemokraterna föreslår färre konsulter och mer samarbete med andra kommunerHälften så mycket till kultur och friskvård – SD vill kapa kostnader på alla områdenMiljöpartiet lägger egen Åmålsbudget – vill stoppa politikerarvoden

Artikeltaggar

AlliansenÅmålBudgetarCenterpartietChrister TörnellKommunstyrelsenKristdemokraternaKulturLars-Olof OttossonLiberalernaMichael KarlssonModeraternaNämnderPeter StenbergPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.