Hoppa till huvudinnehållet

Hälften så mycket till kultur och friskvård – SD kapar kostnader på alla områden

Publicerad:
Sverigedemokraternas gruppledare Ove Kaye ser ingen annan väg än att ta i med hårdhandskarna för att försöka få Åmåls budget i balans 2024.
Sverigedemokraternas gruppledare Ove Kaye ser ingen annan väg än att ta i med hårdhandskarna för att försöka få Åmåls budget i balans 2024. Foto: Andreas Dagström

Sverigedemokraterna drar åt svångremmen så mycket de kan i sitt budgetförslag för Åmåls kommun. Från halverade kultur- och friskvårdsstöd till indraget tolkstöd och färre folkvalda på lite sikt.

– Prioriteringar kommer att krävas av oss politiker, vi måste våga kapa kostnader på alla områden.

Sverigedemokraternas gruppledare Ove Kaye är tydlig med hur Sverigedemokraterna resonerar i sitt budgetförslag för 2024.

Han skriver vidare i förslaget:

– Kärnverksamheter som vård, skola och omsorg kommer naturligtvis alltid först och med ett beräknat underskott på 26 miljoner kronor kommer det inte finnas utrymme för så mycket mer än så.

Bred besparing

SD vill balansera underskottet genom breda nedskärningar. Bland förslagen finns sänkning av friskvårdsbidraget från 2000 kronor per anställd till 1000 kronor, indraget tolkstöd för svenska medborgare, samt halvering av den så kallade kulturmiljonen.

Inte heller lokalpolitikerna slipper undan, tvärtom. Till att börja med vill SD sänka arvodena med 500 000 kronor. Men på några års sikt är målet en mer slimmad organisation, med 31 ledamöter istället för 35 i kommunfullmäktige, samt krympta nämnder. Det skulle både effektivisera arbetet och leda till lägre kostnader, menar Ove Kaye.

Samtidigt vill Sverigedemokraterna bibehålla överskottsmålet för 2024. Detta för att få ett visst investeringsutrymme.

SD vill även lämna skattesatsen oförändrad, då den redan i dag tillhör landets högsta.

Borgerlig Allians i Åmål håller hårt i pengarna – blygsamma satsningar nästa årSocialdemokraterna föreslår färre konsulter och mer samarbete med andra kommunerMiljöpartiet lägger egen Åmålsbudget – vill stoppa politikerarvoden

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBudgetarEkonomiKommunfullmäktigeNämnderOve KayeSverigedemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.