Hoppa till huvudinnehållet

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet

Publicerad:
Sju av tio handelsanställda går till jobbet trots sjukdom./GENREBILD
Sju av tio handelsanställda går till jobbet trots sjukdom./GENREBILD Foto: Jörgen Hildebrandt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet. Ändå väljer en majoritet att jobba trots sjukdom.

De vanligaste skälen till sjuknärvaro är att folk inte har råd att stanna hemma eller inte vill lämna kollegan i sticket. Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige – det är dags att avskaffa karensavdraget och sluta upp med underbemanning.

Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma från jobbet. Det borde vara en självklarhet men Handels nya rapport ”Sjuk på jobbet” visar att hela sju av tio i handeln går till jobbet trots sjukdom, på hela arbetsmarknaden är det runt 60 procent.

De två vanligaste anledningarna är att folk inte vill belasta sina arbetskamrater och att de inte har råd att stanna hemma. Anledningar som tyvärr är både väntade och lätta att känna igen sig i för många.

Går att andra på

De goda nyheterna är att detta går att ändra på. Sverige är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, ett avdrag som görs på din sjuklön när du behöver vara hemma från jobbet. Vi har också en utbredd underbemanning som gör det svårt för anställda att stanna hemma utan att vara rädda för att lämna kollegorna i sticket.

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet – det är hög tid för regeringen att avskaffa karensavdraget och för arbetsgivare att sluta upp med underbemanning.

Jessica Sahlström

ordförande, Handels avd 2, Trollhättan

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareArbetsmarknadHandelsanställdas förbundPolitikSjukdomTrollhättan