Hoppa till huvudinnehållet

Miljöpartiet lägger egen Åmålsbudget – vill stoppa politikerarvoden

Publicerad:
Miljöpartiet de gröna Åmål, med Mikael Nilsson och Lotta Robertsson Harén i spetsen, lägger ett eget budgetförslag.
Miljöpartiet de gröna Åmål, med Mikael Nilsson och Lotta Robertsson Harén i spetsen, lägger ett eget budgetförslag. Foto: Andreas Dagström

Miljöpartiet Åmål har lagt fram det fylligaste budgetförslaget. Vid sidan av traditionella profilfrågor, som fortsatt utveckling av cykeltrafiken, förespråkar partiet även att kommunfullmäktiges politikerarvoden tillfälligt stoppas.

När Miljöpartiet styrde ihop med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet rådde det utåt sett enighet kring hur kommunens pengar skulle användas. Men efter förra höstens val har MP månat om att stå på egna ben och nu lägger de också fram ett eget förslag till budget.

Skrivelsen är dessutom årets längsta, i konkurrens med Sverigedemokraternas.

Stora utmaningar

Miljöpartiet betonar precis som alla andra att kommunen står inför stora utmaningar. Inflation, höga räntor och galopperande konsumentpriser i kombination med kraftigt ökade pensionskostnader försvårar god ekonomisk hushållning.

MP skriver:

– Vi är på väg in i en period där vi som kommun kommer behöva göra en omfattande utvärdering för att se vilka kostnader som inte ger den effekt man från början kalkylerat med. Vi tror inte att vi ökar den digitala kompetensen genom fler och fler enheter, som ett exempel.

Däremot förespråkas ett förstärkt fokus på människa och natur i samspel:

– Det goda livet levs i vissa aspekter bäst genom devisen less is more.

Miljöpartiet vill att arbetssättet kring Utvecklingsjobb fortsätter och utvecklas, så att fler Åmålsbor kommer i egen försörjning. Ett förslag som kräver mer kommunala pengar till välfärd- och arbetsmarknadsnämnden.

– Vi vet att detta är ett arbete som kräver tålamod och uthållighet, skriver Miljöpartiet.

Vill byta ut bilar

Andra konkreta förslag från de gröna handlar om att under nästa år ta fram en kulturbyggnadspolicy, byta ut vissa bilar mot cyklar, samt tillfälligt sänka arvodena för kommunfullmäktiges ledamöter.

Under förra mandatperioden var Miljöpartiet med och drev igenom att politikerna skulle få bättre ersättning.

– Vi står fortsatt bakom dessa tidigare beslut. [Men] under det extraordinära läget som 2024 års budgetförutsättningar ger oss, föreslår vi ändå att arvodena för kommunfullmäktiges ledamöter tillfälligt stoppas, skriver de gröna.

Borgerlig Allians i Åmål håller hårt i pengarna – blygsamma satsningar nästa årHälften så mycket till kultur och friskvård – SD kapar kostnader på alla områdenSocialdemokraterna föreslår färre konsulter och mer samarbete med andra kommuner

Artikeltaggar

ÅmålBeslutBudgetarEkonomiInflationKommunfullmäktigeLotta Robertsson HarénMikael NilssonMiljöpartietSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.