Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna föreslår färre konsulter och mer samarbete med andra kommuner

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Socialdemokraterna presenterar ett försiktigt budgetförslag för 2024.
Socialdemokraterna presenterar ett försiktigt budgetförslag för 2024. Foto: Andreas Dagström

Ett halvt A4-papper. Socialdemokraternas budgetförslag för Åmål 2024 är ordfattigt.

Kommunfullmäktiges största parti vill bland annat minska inhyrningen av konsulter och samarbete mer över gränserna.

Med tanke på vilket mottagande fjolårets budgetförslag fick är det lätt att förstå Socialdemokraternas mer tillbakahållna skrivelse den här gången. Då ville partiet bland annat avyttra flera kommunägda anläggningar, som ishallen och slalombackarna på Högheden. Nu är fokus åter riktat mot nämndernas verksamhet.

Största skillnaden jämfört med det borgerliga minoritetsstyret är att Socialdemokraterna vill ge lika mycket pengar som i år till välfärds- och arbetsmarknadsnämnden, samt till kultur- och utbildningsnämnden. Differensen mellan förslagen uppgår till knappt 6,5 miljoner kronor.

S beskriver hur partiet tänker:

– Pengarna skall hämtas i den prognostiserade förändringen som Sveriges Kommuner och Regioner räknar på, som är +2,4 miljoner kronor för 2024. Resterande tas från beräknat överskott –3,2 miljoner kronor – samt en budgetanpassning för kommunstyrelsen på 1,8 miljoner kronor.

Bättre än anställningsstopp

Övriga förslag från Socialdemokraternas sida är ökat samarbete med ”annan kommun” gällande ekonomi och IT samt återhållsamhet i fråga om inhyrda konsulter.

– Vi ser att detta skulle ha större effekt än det tillfälliga anställningsstopp som är för hösten 2023, skriver Socialdemokraterna.

Läs också

Artikeltaggar

HöghedenKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNämnderPolitikSocialdemokraternaÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.