Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Favoritsegrar i Hagenrundan – Wass vassast på långa banan

Publicerad:
Conny Wass från Spring Åmål vann långa sträckan, 10 km. Segertiden blev 40.02.
Conny Wass från Spring Åmål vann långa sträckan, 10 km. Segertiden blev 40.02. Foto: Ove Rydh

Det var ingen som hade väntat något annat än att Elias Björnsson och Sofie Nelson Rask skulle vinna huvudklasserna när de båda återvände till Åmål för att sprida lite stjärnglans åt Hagenrundan på söndagseftermiddagen.

Conny Wass vann långa banan.

De båda Åmålsfostrade löparna har gjort lite comeback under året efter en tids nedtrappning på elitsatsningen. Men nu är de tillbaka i träning och båda snittar cirka tio träningstimmar i veckan.

– Jag tränade mer som en vanlig motionär en tid men nu har jag fyllt 35 och då var det roligt att satsa lite mer igen, säger Elias Björnsson, som numera huserar i topp på resultatlistorna i de stora loppen i Sverige, i den yngsta veteranklassen.

Kopierat Ingebrigtsen

Han har anammat de norska löparbröderna Ingebrigtsens träningsmetod, som kallas tröskelträning.

Elias Björnsson segrade programenligt på herrarnas 7,6 kilometer i Hagenrundan. Han lyckades med uppsatt mål, att komma under 25 minuter.
Elias Björnsson segrade programenligt på herrarnas 7,6 kilometer i Hagenrundan. Han lyckades med uppsatt mål, att komma under 25 minuter. Foto: Ove Rydh

– Jag har kopierat deras träning men förstås skalat ned den till min nivå. Och det har fungerat jättebra, säger Elias Björnsson.

Vid Göteborgsvarvets maratonlopp nyligen slutade han på sjätteplats totalt och tog silver i veteran-SM.

På Hagenrundans 7,6 kilometer hade Björnsson givetvis ingen konkurrens. Hans mål var att komma under 25 minuter och han sprang på 24.18.

– Jag är jättenöjd med loppet och med tiden, säger han.

Nelson var rask

Lika överlägsen i damklassen var Sofie Nelson Rask från IF Göta, också hon tillbaka i Åmål. Även hon sprang Göteborgsvarvets maratonlopp, där hon gjorde en fantastisk insats och slutade tvåa i damklassen.

Sofie Nelson Rask, IF Göta, var hemma i Åmål för att tävla. Hon var nöjd med segertiden 27.44 över 7,6 km. Framförallt var hon nöjd med underlaget.
Sofie Nelson Rask, IF Göta, var hemma i Åmål för att tävla. Hon var nöjd med segertiden 27.44 över 7,6 km. Framförallt var hon nöjd med underlaget. Foto: Ove Rydh

Nelson Rask har sprungit Hagenrundans millopp tidigare men detta var debut på 7,6 kilometer. Tiden blev 27.44.

– Jag är nöjd. Det var ett bra pass för mig. Banan passade mig också bra eftersom det bara var asfalt. Jag är fortfarande sliten efter maratonloppet för två veckor sedan och det var skönt att inte behöva lyfta fötterna.

Milbanan på Hagenrundan går nämligen delvis i terräng.

Fått tillbaka suget

Sofie Nelson Rask har i år kommit tillbaka efter barnafödande och snabbt fått tillbaka suget efter löpning.

– Jag tränar så mycket jag kan i den situation jag är i nu, med barn och jobb. Och det innebär lika mycket som innan jag blev höggravid. Nu springer jag ofta med barnvagn, men det är klart, då kan man inte ta de där allra tuffaste passen.

Starten har gått för Hagenrundan 2023 och Elias Björnsson och Sofie Nelson Rask tar täten direkt.
Starten har gått för Hagenrundan 2023 och Elias Björnsson och Sofie Nelson Rask tar täten direkt. Foto: Ove Rydh

Sofie Nelson Rask siktar på att springa de stora loppen i Sverige, även framöver.

Sofie Nelson Rask och Elias Björnsson, båda från Åmål, som båda satsar på löpning, kom ”hem” för att ställa upp i Hagenrundan. Båda vann i strålande väder.
Sofie Nelson Rask och Elias Björnsson, båda från Åmål, som båda satsar på löpning, kom ”hem” för att ställa upp i Hagenrundan. Båda vann i strålande väder. Foto: Ove Rydh

– Jag gillar att tävla i löpning och ser fram emot nästa år. Nästa vår är jag ju också med från början.

Bor i Karlstad

Familjen bor i Karlstad och har inte så långt ”hem” till Åmål.

– Det var jättehärligt att springa i dag. Kul att stötta arrangemanget och så passade det bra att hälsa på mamma och pappa – vi måste ju träffa mormor och morfar.

65 till start

65 deltagare kom till start i årets upplaga av Hagenrundan, inklusive barnklassen.

– Det är 15 fler än förra året, säger Marianne Payne i arrangörsstaben.

Faktum är att det kom fler till start på herrarnas 10 km, 13 löpare, än de båda 7,6-kilometersloppen tillsammans. Så kanske borde milen i fortsättningen betraktas som Hagenrundans huvudlopp.

Wass vass

Conny Wass, Spring Åmål, vann herrklassen på långa banan. Och han som inte tänkt springa i år. Han kom dock på andra tankar när det var så fint väder.

I damklassen avgick Caroline Westman med segern.

I motionsklassen kom 18 löpare (och en hund) till start. Unge Emil Hellström vann, annars dominerades klassen av kvinnor. Många gick runt banan och stabilt sist placerade sig som vanligt nio deltagare från Team Myrbacka, som väl är Hagenrundans mest trogna löparlag.

Segrade i motionsklassen över 4 kilometer i Hagenrundan gjorde Emil Hellström från Åmåls OK, på tiden 19.14.
Segrade i motionsklassen över 4 kilometer i Hagenrundan gjorde Emil Hellström från Åmåls OK, på tiden 19.14. Foto: Ove Rydh
Kajsa Ågren var bästa tjej och slutade tvåa totalt i motionsklassen över fyra kilometer.
Kajsa Ågren var bästa tjej och slutade tvåa totalt i motionsklassen över fyra kilometer. Foto: Ove Rydh
Patrik Svantesson från Trollhättans SOK var en 14 tappra som sprang 10 km. Han slutade på fjärde plats.
Patrik Svantesson från Trollhättans SOK var en 14 tappra som sprang 10 km. Han slutade på fjärde plats. Foto: Ove Rydh
Tina Forsberg slutade på fjärde plats i damernas 7,6-kilometerslopp.
Tina Forsberg slutade på fjärde plats i damernas 7,6-kilometerslopp. Foto: Ove Rydh
Agneta Bäckström och Elin Almberg tog med sig hunden och slutade åtta respektive nia bland 18 deltagare i motionsklassen.
Agneta Bäckström och Elin Almberg tog med sig hunden och slutade åtta respektive nia bland 18 deltagare i motionsklassen. Foto: Ove Rydh
Emma Hellström från Åmåls OK kom tvåa på damernas 7.6 km efter Sofie Nelson Rask. Tiden blev 37.08.
Emma Hellström från Åmåls OK kom tvåa på damernas 7.6 km efter Sofie Nelson Rask. Tiden blev 37.08. Foto: Ove Rydh
Helene Svantesson från Trollhättans SOK slutade på tredje plats i motionsklassen över 4 km – som dominerades av kvinnor.
Helene Svantesson från Trollhättans SOK slutade på tredje plats i motionsklassen över 4 km – som dominerades av kvinnor. Foto: Ove Rydh
Arvid Bäckström spurtar mot mål och en sjundeplats i motionsklassen och där bakom kommer Elin Porath, Run for Rufus, som slutade på tredje plats på damernas 7,6 km.
Arvid Bäckström spurtar mot mål och en sjundeplats i motionsklassen och där bakom kommer Elin Porath, Run for Rufus, som slutade på tredje plats på damernas 7,6 km. Foto: Ove Rydh
Peter Olsson från Bengtsfors springer in till en andraplats över 10 km, 39 sekunder bakom segraren Conny Wass.
Peter Olsson från Bengtsfors springer in till en andraplats över 10 km, 39 sekunder bakom segraren Conny Wass. Foto: Ove Rydh
Sporthandlare Magnus Jansson från Säffle tävlade för Spring Åmål och sprang in på en tredjeplats i milloppet.
Sporthandlare Magnus Jansson från Säffle tävlade för Spring Åmål och sprang in på en tredjeplats i milloppet. Foto: Ove Rydh
Elin Larsson (på bilden) och Annika Johannesson från Friskis och Svettis tog hand om uppvärmningen inför loppet.
Elin Larsson (på bilden) och Annika Johannesson från Friskis och Svettis tog hand om uppvärmningen inför loppet. Foto: Ove Rydh

Artikeltaggar

ÅmålFriidrottHagenrundanLöpningSofie Nelson Rask

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.