Hoppa till huvudinnehållet

ÅSK tog hem egna cupen – avslutade starkt mot IFK Tumba: ”Bra värdemätare”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Åmåls SK inledde Åmålscupen med en 3–2-seger mot seriekonkurrenten Arvika HC. Jonathan Andersson höll sig framme och satte 3–1-målet.
Åmåls SK inledde Åmålscupen med en 3–2-seger mot seriekonkurrenten Arvika HC. Jonathan Andersson höll sig framme och satte 3–1-målet. Foto: Fredrik Tacacho

Åmåls SK inledde säsongen starkt när man i helgen tog sin sjunde seger i Åmålscupen. Efter en krampaktig 3–2-seger i inledningsmatchen mot Arvika HC fick ÅSK igång spelet ordentligt och tog en klar 8–3-seger mot förhandsfavoriten IFK Tumba Hockey.

IFK Tumba Hockey, med ett tiotal spelare som spelade i Hockeyettan i fjol, sågs som favorit inför Åmålscupen. Favorittrycket förstärktes efter lagets 5–1-seger mot Arvika HC på lördagen. Dagen innan, i fredagens öppningsmatch, hade Åmåls SK slagit Arvika HC knappt med 3–2, efter en Arvikareducering i slutsekunderna.

”Lite för fort”

– Första matchen för säsongen är alltid svår. Det blir alltid att man vill mycket och då går det lite för fort. Det var lite upp och ner mot Arvika, säger Åmåls huvudtränare Jonas Möörk.

Söndagens match mellan ÅSK och IFK Tumba blev en ren final. Och det var, något överraskande, ÅSK som styrde och ställde i finalen.

En tempostark och offensiv matchinledning från båda håll ledde till en ÅSK-ledning med 3–2 efter första perioden. ÅSK fortsatte att trycka på i andra och efter två snabba mål orkade Tumba aldrig komma tillbaka.

– Tumba gav upp lite när vi gjorde 6–2, säger Jonas Möörk.

Åmåls nyförvärv Ales Furch försöker rycka ifrån Arvikas Olle Albinsson.
Åmåls nyförvärv Ales Furch försöker rycka ifrån Arvikas Olle Albinsson. Foto: Fredrik Tacacho

I och med den stora ÅSK-ledningen blev det aldrig någon nerv i tredje perioden. Tempot gick ner och utvisningarna duggade tätt i ett allt mer frustrerat IFK Tumba.

ÅSK kunde göra ytterligare ett par mål mot ett tröttkört Tumba och fastställde slutresultatet till 8–3.

– Vi gjorde det bra mot Tumba. Vi fick till mycket mer av det vi pratar om att vi ska göra. Målen kommer också på de sätten vi vill, när vi vänder snabbt, säger Jonas Möörk.

Amerikanska mål

De amerikanska nyförvärven börjar spela in sig allt mer. Jack Olmstead satte fyra puckar mot IFK Tumba och Garrett Clegg två. Övriga ÅSK-mål gjordes av Jack Johnson och Ales Furch.

– De har kommit in i det bra. De har tagits hit för att göra mål och nu gjorde de ett par riktigt fina mål. De visade att det finns lite kvalitet, säger Jonas Möörk.

Även motståndaren imponerades av ÅSK. ”Hemmalaget Åmål var påkopplade från start, ville mer och stod för passningsspelet i den här matchen. Därtill hade man två sylvassa vapen i den nordamerikanska duon Jack Olmstead och Garrett Clegg”, skriver klubben på sin hemsida.

Zac Patrick försöker överlista Gustaf Johansson i Arvikamålet.
Zac Patrick försöker överlista Gustaf Johansson i Arvikamålet. Foto: Fredrik Tacacho

ÅSK flyttade runt en del i femmorna inför Tumbamatchen och fick då till ett piggare och mer effektivt spel.

– Vi flyttade pucken mycket snabbare mot Tumba och fastnade inte lika mycket i egen zon och i mittzon. Då blir det lite lättare att ta sig fram i banan, säger Jonas Möörk.

Hur viktigt är det att få ett par segrar så här i inledningen av säsongen?

– Det är alltid roligare att vinna. Det var en bra värdemätare att vi klarade av att slå Tumba.

Segern var Åmåls sjunde totalt i Åmålscupen sedan starten 2001.

Nu till helgen väntar två bortamatcher för ÅSK, mot IF Mölndal Hockey och Vänersborgs HC – två bra division 2-lag.

Åmåls SK tog sin sjunde seger i Åmålscupen sedan starten 2001. Senaste segern dessförinnan var år 2020.
Åmåls SK tog sin sjunde seger i Åmålscupen sedan starten 2001. Senaste segern dessförinnan var år 2020. Foto: Åmåls SK
Felix Nilssons Arvika hade inte mycket att sätta emot Tumba i lördagens match.
Felix Nilssons Arvika hade inte mycket att sätta emot Tumba i lördagens match. Foto: Elinor Thuresson
Åmåls matcher lockade runt 150 åskådare till Åmåls ishall. I lördagens match mellan IFK Tumba och Arvika HC var det det glesare mellan raderna.
Åmåls matcher lockade runt 150 åskådare till Åmåls ishall. I lördagens match mellan IFK Tumba och Arvika HC var det det glesare mellan raderna. Foto: Elinor Thuresson

Resultat, Åmålscupen

Åmåls SK – Arvika HC 3–2 (2–1, 1–0, 0–1)

IFK Tumba Hockey – Arvika HC 5–1 (2–0, 1–0, 2–1)

Åmåls SK – IFK Tumba Hockey 8–3 (3–2, 2–0, 3–1)

Artikeltaggar

Ales FurchArvikaArvika HCIF Mölndal HockeyIFK TumbaIFK Tumba HockeyIshockeyJonas MöörkNyförvärvÅmålÅmåls SK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.