Hoppa till huvudinnehållet

Göran planerade Kungens jubileumsår – träffade sin kompis landshövdingen

Publicerad:
Åmålspojkarna Göran Lithell och Sten Tolgfors i stor gala på Kungens jubileumsbankett på fredagskvällen. Som Första hovmarsalk har Lithell arbetat med att planera och genomföra hela jubileumsåret.
Åmålspojkarna Göran Lithell och Sten Tolgfors i stor gala på Kungens jubileumsbankett på fredagskvällen. Som Första hovmarsalk har Lithell arbetat med att planera och genomföra hela jubileumsåret. Foto: Privat

När kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen i fredags syntes Åmålskompisarna Göran Lithell och Sten Tolgfors i vimlet på jubileumsbanketten i rikssalen.

– Vi träffades efteråt och gaggade om Åmål. Något vi båda sett fram emot hela kvällen, säger Göran Lithell.

Sten Tolgfors var förstås inbjuden till banketten i egenskap av landshövding i Västra Götalands län. Tolgfors är född i Forshaga men uppväxt i Åmål.

Göran Lithell, tidigare Carlsson, är förste hovmarsalk, det vill säga chef över hovmarsalksämbetet. För två år sedan fick han uppdraget att, som jubileumsgeneral, leda arbetet med planeringen och genomförandet av firandet av Kungens 50 år som statschef.

– Arbetet kulminerade i lördags. Året inleddes med den så kallade Sverigemiddagen. Sedan har vi under året varit på besök i samtliga landets län, i residensstäderna. Själva jubileumsfirandet inleddes redan i tisdags och pågick till lördagen, säger Göran Lithell som är tillbaka på jobbet igen på måndagen.

– Om jag är trött? Det är bäst att inte känna efter...

Stiliga herrar. Göran Lithell och Sten Tolgfors träffades efter jubileumsbanketten och kunde ”gagga om Åmål”.
Stiliga herrar. Göran Lithell och Sten Tolgfors träffades efter jubileumsbanketten och kunde ”gagga om Åmål”. Foto: Privat

Han har tidigare varit diplomat i USA, Ryssland, Estland och Danmark och varit chef för hovstaten. Som förste hovmarsalk är är han numera ansvarig för planeringen hela kungafamiljens aktiviteter.

Frun också från Åmål

Göran Lithell är son till Björn Carlsson, tidigare föreståndare för Kristinedals skolhem och grundare av och mångårig ordförande i Åmåls SK. Hans fru Karin, tidigare Lindgren, är också från Åmål och dotter till tidigare rektorn på Karlbergsgymnasiet, Helge Lindgren.

– Åmål betyder fortfarande mycket för oss och även för våra barn. Åmål och Näs i Svanskog, där svärmor Birgitta Lindgren bor, återvänder vi ständigt till och trivs, säger Göran Lithell.

Sten Tolgfors träffade han på under skoltiden på Karlberg.

– Sten är två år äldre men han var ett läsår i USA, därför gick han året före mig på Karlberg. Fast från början var det hans syskon Björn och Stina jag kände bäst, berättar Göran Lithell.

– Vi är ett gäng från gymnasietiden som hållit kontakt hela tiden, däribland Jonathan Wennö, Martin Nilsson, Andreas Norum, Calle Weiderstrand, Jeanette Günther och ett gäng från Säffle. En del av av oss ska träffas igen nu på fredag.

Daglig kontakt

Göran Lithell har nästan daglig kontakt med Sten Tolgfors. Under en period var han stabschef åt Tolgfors, först när han var handelsminister och sedan som försvarsminister.

Numera är Sten Tolgfors landshövding i Västra Götalands län och i fredags fick de chansen att stråla samman igen, tillsammans med sina respektive.

– Vi längtade båda hela kvällen efter att få träffas efteråt och gagga om Åmål.

Vad sa ni då?

– Vi konstaterar väl båda två att Åmål har gett oss en trygg uppväxt. På Karlbergsgymnasiet fick man lära känna många nya människor. Om vi valt andra yrkesbanor så är det nog inte omöjligt att vi återvänt. Men nu blir det svårt. Åmål har i alla fall gett oss förutsättningar att känna trygghet i alla möjliga sammanhang, säger Göran Lithell.

Välkomnade Kungen

Den 4 juni högtidlighöll Västra Götalands län Kungens 50 år på tronen. Samtidigt firades Göteborgs 400-årsjubileum, lite i efterskott på grund av pandemin.

– Jag hade i mitt tal möjlighet att referera till när Kungen under sin eriksgata, efter trontillträdet 1973, besökte Åmål. Jag tror att det var i september 1975, som Kungen kom. Då var jag ett av de skolbarn som välkomnade honom. 2023 hade jag möjlighet att få tacka Kungen för alla insatser för vårt län och för landet, säger Sten Tolgfors.

”Fantastisk kväll”

I fredags var det alltså på dagen 50 år sedan Kungens trontillträde, vilket firades med middag i rikssalen och efterföljande musik.

– Det var en fantastisk kväll, säger Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors sambo Karin Larsson och Göran Litehlls fru Karin Lithell, tidigare Lindgren, var förstås också med på banketten.
Sten Tolgfors sambo Karin Larsson och Göran Litehlls fru Karin Lithell, tidigare Lindgren, var förstås också med på banketten. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SKKarlbergsgymnasietKungligheterSamhälleSten TolgforsUSAVästra Götalands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.