Hoppa till huvudinnehållet

Inga pallplatser för SSÅV i helgens stora finaler: ”Hög nivå i startfältet”

Publicerad:
Det var första gången som Frida Jansson agerade taktiker på segelbåten under helgens tävling. ”Men kanske inte sista gången”, säger hon.
Det var första gången som Frida Jansson agerade taktiker på segelbåten under helgens tävling. ”Men kanske inte sista gången”, säger hon. Foto: Womens Champions League

Det var skarpt läge när SSÅV var med i startfältet när två stora finaler avgjordes i helgen. Tomas Skåléns besättning slogs om medaljerna i Allsvenskan i Strängnäs medan Frida Janssons besättning mötte Europaeliten i Köpenhamn.

– Vår målsättning var att ha roligt och det lyckades vi med, säger Frida Jansson.

I tidigare deltävlingar av Allsvenskan har Segelsällskapet Åmålsviken, SSÅV, placerat sig på tredje, åttonde och femte plats. I den fjärde och sista deltävlingen i Strängnäs slutade laget på en elfte plats.

– Det är en stor besvikelse för oss, tyvärr. Vi hade som målsättning att vinna deltävlingen, förra året vann vi två, säger rorsman Tomas Skålén.

Precis som Tomas Skålén förutspådde var Hjuviks båtklubb, som vann både den sista deltävlingen och även hela Allsvenskan med sina totalt elva poäng, svårslaget.

Dubbla finaler för SSÅV – Champions League och Allsvenskan ska avgöras

– Det fanns en teoretisk möjlighet att vi hade kunnat vinna Allsvenskan om vi hade vunnit deltävlingen. Men vi var fem lag som slogs om placeringarna mellan två och sex, och det var oerhört jämnt mellan de sista seglingarna, säger han.

Starka vindar

SSÅV:s besättning, som förutom Tomas Skålén bestod av Fredrik Pettersson, Gustav Skålén, Katrin Steverding och Elin Simonsson, mötte många snöpliga motgångar i Strängnäs.

Skarpt skiftande vindar ställde till det för SSÅV i Strängnäs.
Skarpt skiftande vindar ställde till det för SSÅV i Strängnäs. Foto: Daniel Stenholm

– Vi seglade på ett litet område, och väderförhållandena bjöd på hårt skiftande vindar i både styrka och riktning. Det är samma förutsättningar för alla, men vi hade svårt att hitta ett mönster i vår strategi och taktik. Vi tog fel beslut helt enkelt, säger Tomas Skålén och fortsätter:

– Vi hade oflyt, och för att lyckas behöver man lite extra flyt ibland.

”Egentligen en skräll”

Till slut blev SSÅV femma bland 18 lag i årets upplaga av Allsvenskan, med en sammanlagd poäng på 27.

– Det känns tråkigt eftersom vi vann förra året. Vinsten då var egentligen en stor skräll, men har man vunnit en gång så höjs förväntningarna både på oss själva och utifrån. När vi presterar bra är vi på topp, men så är det med sport. Extra surt med en femteplacering är att de som placerade sig på topp 4 får segla i nästa års Champions League, vilket vi har varit med i det här året, och det är jättetråkigt att inte få fortsätta, säger Tomas Skålen.

Mötte Europaeliten

Efter att ha kvalat in till finalen i Womens Champions League i våras var det dags att styra mot Köpenhamn för tjejerna i SSÅV:s lag i helgen. I fredags gick det första racet av sammanlagt elva.

– Vi började bra med en tredje och fjärde plats, men sen fick vi lite otur. Till sist hamnade vi på en 27:e plats av 32 lag, säger Frida Jansson, taktiker.

SSÅV:s lag i Womens Champions League-finalen bestod av Hanna Wallström, Emilia Sjöberg, Frida Jansson, Signe Pettersson och Louise Gustafsson.
SSÅV:s lag i Womens Champions League-finalen bestod av Hanna Wallström, Emilia Sjöberg, Frida Jansson, Signe Pettersson och Louise Gustafsson. Foto: Privat

I det vassa startfältet, där Europas elit hade samlats, var SSÅV och Göteborgs Kungliga Segelsällskap de enda lag som representerade Sverige.

– Det var verkligen en hög nivå i startfältet. Vi är så nöjda med helgen trots att vi hamnade långt ner i resultatlistan, känslan stämmer verkligen inte alltid överens med resultatet.

Hann träna en gång

Ett hinder för laget, som förutom Frida Jansson bestod av Louise Gustafsson, Signe Pettersson, Emilia Sjöberg och den inhoppande rorsmannen Hanna Wallström från Ljungskile Segelsällskap, var att de inte hunnit svetsa sig samman tillräckligt innan tävlingen.

– Två av oss bor i Åmål, de andra i Luleå, Göteborg och Oslo. Det största hotet var att vi inte visste hur eller när vi kunde träna tillsammans, även om vi alla seglar på olika håll. Vi hann träna en gång innan tävlingen och vi kunde inte ha högre förväntningar på oss själva än så även om vi efter omständigheterna är nöjda, säger Frida Jansson.

Hon misstänker dessutom att deras besättning var den yngsta i helgens sprinttävling.

– Jag är äldst i laget och den yngsta är 16 år. Och så är vi är ganska nya allihop, vi vill ju gärna kunna få ihop ett tjejlag i Åmål, säger Frida Jansson och fortsätter:

– Jag ser helgen som en rolig lärdom. Det var så kul att vi kunde komma iväg, vår målsättning var att ha roligt och det lyckades vi med.

Artikeltaggar

ÅmålBåtarGöteborgs Kungliga SegelsällskapKöpenhamnLjungskile SegelsällskapSeglingSportSSÅVSträngnäsTomas SkålénVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.