Hoppa till huvudinnehållet

Reumatiker behöver medicinsk fotvård

Publicerad:
Medicinsk fotvård är en sjukvårdande behandling som syftar till att förebygga komplikationer som är orsakade av underliggande sjukdomstillstånd, skriver insändarskribenterna. /ARKIVBILD
Medicinsk fotvård är en sjukvårdande behandling som syftar till att förebygga komplikationer som är orsakade av underliggande sjukdomstillstånd, skriver insändarskribenterna. /ARKIVBILD Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ibland behöver personer med reumatisk sjukdom tillgång till medicinsk fotvård, som är någonting annat än vanlig fotvård.

Medicinsk fotvård är en sjukvårdande behandling. Den syftar till att förebygga komplikationer som är orsakade av underliggande sjukdomstillstånd, som i sin tur kan påverka fotens nerver, kärl, hud eller mjukdelar. Det kan till exempel handla om att förebygga svårläkta sår, felställningar eller i värsta fall amputation.

Personer med diabetes eller psoriasis tillhör de grupper som ofta får tillgång till medicinsk fotvård. Men även människor med reumatisk sjukdom kan ha allvarliga problem, exempelvis felställda tår eller andra felställningar i fötterna. Obehandlade fötter kan leda till smärtor, svårigheter att gå och en sämre livskvalitet.

Nu har Reumatikerförbundet genomfört en enkät bland landets regioner för att ta reda på mer om hur den medicinska fotvården fungerar för människor med reumatisk sjukdom.

Det visar sig att de flesta regioner erbjuder medicinsk fotvård till den här patientgruppen, men att det fortfarande finns de som inte gör det – och framför allt finns en skillnad mellan hur många behandlingar som individen kan få. Det finns också skillnader när det gäller vilka som får remittera patientgruppen till medicinsk fotvård; reumatolog, allmänspecialister på vårdcentraler eller andra yrkesgrupper.

En annan faktor som skiljer sig åt mellan regionerna är om medicinsk fotvård ingår i högkostnadsskyddet eller ej. I de flesta regioner ingår det, men inte i alla.

Att sköta sina fötter på ett bra sätt ska inte vara en inkomstfråga, och tillgången till medicinsk fotvård ska inte bero på bostadsort.

Reumatikerförbundet vill därför:

Att alla personer med reumatisk sjukdom som har behov av medicinsk fotvård ska få det, oavsett var i landet de bor.

Att behovsbedömning även ska kunna ske av allmänspecialisterna på vårdcentralen.

Att medicinsk fotvård ingår i högkostnadsskyddet i alla regioner.

Monica Nordh Halldén

ordförande, Reumatikerdistriktet Älvsborg

Ann Marie Ragnarsson

ordförande, Reumatikerföreningen Mark

Artikeltaggar

BengtsforsDiabetesReumatikerförbundetReumatikerföreningenSjukdomSjukvårdVård och omsorgVårdcentraler