Hoppa till huvudinnehållet

Svanskogs pizzeria förvånar besökarna: ”Det här är inte rätt va?”

Publicerad:
Tobias och Ulrika Gundahl driver Svanskogs pizzeria Gyllene svanen. Men kunderna tror inte att det är en pizzeria första gången de kliver in här.
Tobias och Ulrika Gundahl driver Svanskogs pizzeria Gyllene svanen. Men kunderna tror inte att det är en pizzeria första gången de kliver in här. Foto: Lisa Olaison

I lilla Svaneholm driver Tobias Gundahl, 22, en pizzeria tillsammans med sin mamma.

Men är det här verkligen pizzerian? frågar kunder när de kliver in.

– Här vill vi bli bäst i Sverige.

För två år sen tog Tobias Gundahl och hans mamma Ulrika Gundahl över Svanskogs pizzeria Gyllene svanen i Säffle kommun.

– Det var ett infall, säger Tobias Gundahl.

Beslutet togs på tio minuter, säger han. Mer genomtänkt än så var det inte när möjligheten att ta över pizzerian kom upp.

– Det är Tobias dröm att ha en restaurang, säger mamma Ulrika Gundahl.

Så mor och son från Arvika packade ihop sina grejer och flyttade till Svaneholm.

Ulrika och Tobias är från Arvika, men flyttade till Svaneholm för att testa driva restaurang tillsammans.
Ulrika och Tobias är från Arvika, men flyttade till Svaneholm för att testa driva restaurang tillsammans. Foto: Lisa Olaison

– Jag har alltid älskat att lagat mat. Jag ville bli hockeyproffs eller kock, säger Tobias.

Han är helt självlärd.

– Jag räknar med minst 600 timmar som jag suttit och bara läst på olika forum om hur man bakar pizza.

”Det ser inte ut som en pizzeria”

Att kliva in på deras pizzeria är som att komma in i en farmors vardagsrum.

– Det är nästan bara second hand här inne. Vi har inte lagt många tusenlappar på det här, säger Ulrika.

Hon fortsätter:

– När folk kommer in här är de undrande och säger ”det här är inte pizzerian va? Det ser inte ut som en pizzeria.”

Ja, en del tror att de inte har kommit rätt när de kliver in här.

Det är viktigt att det ska kännas som att man kommer in i ett vardagsrum här, förklarar son och mor.
Det är viktigt att det ska kännas som att man kommer in i ett vardagsrum här, förklarar son och mor. Foto: Lisa Olaison

Det är hela poängen. Här brinner det alltid levande ljus och spelas soft italiensk musik på kvällarna, säger Ulrika.

– Det ska vara hemtrevligt. Som att jag lagar mat hemma och sen bjuder in, säger Tobias.

34 sittplatser rymmer restaurangen. ”Det brukar vara fullsatt här på lunch” säger Tobias Gundahl.
34 sittplatser rymmer restaurangen. ”Det brukar vara fullsatt här på lunch” säger Tobias Gundahl. Foto: Lisa Olaison
”Tanken är att det ska vara lite museumkänsla här. Man ska se olika inslag av Svaneholm” säger Ulrika Gundahl.
”Tanken är att det ska vara lite museumkänsla här. Man ska se olika inslag av Svaneholm” säger Ulrika Gundahl. Foto: Lisa Olaison

Vill bli bäst i Sverige

Med sina 22 år är han yngre än vad man brukar se bland pizzabagare.

– Så är det nog. Det är sällan man ser en kock överlag som är så ung, säger Tobias.

Foto: Lisa Olaison

Målet för både Tobias och Ulrika är tydligt. Deras pizzeria ska bli bäst.

– Den här pizzerian ska sätta Svaneholm på kartan. Vi vill bli bäst i Sverige, säger Ulrika.

Hon fortsätter:

– Alla säger att det inte går, men desto fler som säger att det inte går ju mer driv får vi.

En bra bit på vägen har de kommit med att sätta pizzerian på kartan. Folk runt omkring i Sverige har hittat hit genom fina recensioner på sociala medier.

Foto: Lisa Olaison

Men pizzeria och pizzeria förresten, säger Tobias. Här finns mer mat än så. Planen är att de i framtiden ska byta namn.

– Vi vill byta namn till bara Gyllene svanen och få bort pizzeria i namnet. Det är en dum stämpel och folk ser ner på pizzerior. Det är bättre att skylta oss som en restaurang än en pizzeria när turister kommer förbi.

  • ”Sen jag var fyra år var jag med och petade i grytorna med mormor” säger Tobias om sin passion för matlagning.
    ”Sen jag var fyra år var jag med och petade i grytorna med mormor” säger Tobias om sin passion för matlagning. Foto: Lisa Olaison
  • Foto: Lisa Olaison
  • Mamma Ulrika däremot gillar inte att laga mat. ”Jag gör allting annat runt omkring” säger hon.
    Mamma Ulrika däremot gillar inte att laga mat. ”Jag gör allting annat runt omkring” säger hon. Foto: Lisa Olaison
  • Dagens deg väger närmare 25 kilo.
    Dagens deg väger närmare 25 kilo. Foto: Lisa Olaison
  • Foto: Lisa Olaison
  • Utanför restaurangen odlar Tobias sina egna örter som han använder i matlagningen.
    Utanför restaurangen odlar Tobias sina egna örter som han använder i matlagningen. Foto: Lisa Olaison

”Måste ut i världen”

Även om målet är att skapa den bästa restaurangen de kan så ska de i framtiden en dag bort från Svaneholm, säger Tobias och Ulrika.

– När restaurangen är 120 procent bra och kan drivas vidare av någon annan, då drar vi nog vidare och skapar nya saker. Nu är den 70 procent bra, säger Tobias.

Han fortsätter:

– Det är nog ett misslyckande att vara kvar på samma ställe hela tiden. Man måste ut i världen. Jag vet inte vart det slutar, vi får se vart galenskapen tar vägen.

Artikeltaggar

HandelMat och dryckRestaurangerSäffleSvaneholmTobias Gundahl

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.