Hoppa till huvudinnehållet

Vår jakt ställs in – kanske ska älgen rödlistas?

Publicerad:
I år ställer jaktlaget i Slobol-Skållebyn in älgjakten. Insändarskribenten uppmanar fler jaktlag att följa deras exempel./ARKIVBILD
I år ställer jaktlaget i Slobol-Skållebyn in älgjakten. Insändarskribenten uppmanar fler jaktlag att följa deras exempel./ARKIVBILD Foto: Kleiven, Paul

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I mer än 50 år har jag utan avbrott deltagit i älgjakt i Slobol-Skållebyns jaktlag i Ånimskog. Under denna period har jag sett älgstammens dramatiska förändring.

På 1970-talet var det inte ovanligt att vi sköt den tilldelade licensen på två–tre djur redan första dagen. De flesta kor hade två kalvar och kalvarna var då nästan så dubbelt stora som idag.

Det finns många försök att förklara dessa förändringar, till exempel:

klimatförändringar

okända virussjukdomar

brist på vinterfoder

för högt jakttryck påhejat av skogsbolagen

ökat antal trafikdödade djur

Vad som är orsaken kan ingen svara på idag, men sannolikt är det flera samverkande faktorer.

På vår jaktstämma 2022 diskuterade vi den minskade älgstammen och övervägde att ställa in älgjakten, men beslutade att genomföra jakten som vanligt.

Jakten 2022 var den första i mannaminne då vi inte, trots bättre utrustning, bättre organisation och bättre hundar inte kunde skjuta något djur.

Vid årets jaktstämma diskuterade vi det allvarliga i situationen och beslutade att ställa in året jakt för att inte bidra till att ytterligare skjuta sönder det som finns kvar av vår älgstam.

Ska älgen rödlistas?

Vårt bidrag är naturligtvis marginellt, men jag vill uppmana andra jaktlag att ta samma beslut – innan det är för sent.

Kjell Kaså

jägare och skogsägare

Artikeltaggar

ÄlgjaktÅnimskogDjurDjur och naturKjell Kaså